Jean-Antoine_Watteau_-_Embarking_to_Cythera_-_Google_Art_Project

Jean-Antoine Watteau (1684-1721)

Olje på lerret, 54,4 x 44,3cm, Städel museum, Frankfurt am Main.

Watteau malte flere bilder med tilknytning til Kythera, og hans best kjente bilde er sannsynligvis det som for det meste er kjent som Innskipningen til Kythera, fransk titel L’Embarquement pour Cythère malt 1717 og nå i Louvre.

Kythera (Κύθηρα – Kuthira) er en av de joniske øyer, og i følge en variant av sagnet var det her gudinnen Afrodite først steg i land (andre varianter mener det var på Kypros eller Pafos).

Det sies at en av bildets inspirasjonskilder var et den gang populært teaterstykke der de unge par, tross motstand og viderverdigheter til slutt «får hverandre» – og alle beslutter deretter å dra på pilgrimsferd til Kjærlighetsgudinnens øy.

Men – som det heter i et noe nyere sceneverk – Die Liebe dauert – oder dauert nicht… (Kjærligheten varer – eller varer ikke). Vi er noen som mener at Louvre-bildets titel rettelig burde være L’Embarquement á CythèreInnskipningen på Kythera – eller like gjerne Avreisen fra Kythera.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂