samira_al-nuaimi

Krigen bringer frem det verste i menneskene, men også det beste. Det er ikke lett å tenke seg et større mot enn det den irakiske menneskerettsaktivisten Samira Salih al-Nuaimi viste da hun kritiserte islamistenes ødeleggelser av helligdommer i Mosul.

Straffen var grufull:

She was then kidnapped from her home by a group of masked men and tried in a self-styled Sharia court for apostasy, which for the militants is considered to be an act of abandoning Islam by converting to another faith, or by committing actions that are against the Muslim faith.

The militants then tortured al-Nuaimi for five days.

Al-Nuaimi, who according to the Gulf Centre For Human Rights had worked on detainee rights and poverty, was then sentenced to “public execution” and killed on Monday.

Det påhviler oss som beskuer dette dramaet på komfortabel avstand, å hedre minnet om helter som under tusen ganger verre betingelser står opp for det som er rett, foruten å huske på at det bak en martyr som Samira Salih al-Nuaimi står mange tause som i sitt hjerte tenker det samme.

 

The Independent: Isis publicly execute leading lawyer and human rights activist in Iraq