Nytt

Tysklands utvisning av CIAs øverste ved ambassaden er en dramatisk forverring av forholdet mellom de to land. Telegraphs Con Coughlin har en begrunelse for overvåkingen: Tyskland er ikke til å stole på.

Det kan det være noe i, og hans synspunkt er ikke uten merit. Men spørsmålet er om overvåking er måten å løse upåliteligheten på. Nå har det i hvertfall ført til et tap av tillit fra tysk side. Til USA.

Men politisk har Coughlin et poeng: Tyskland spiller ikke på lag. Tidligere var det fordi Tyskland ble sagt å være en økonomisk kjempe, men utenrikspolitisk dverg. Man ville ikke stikke seg frem. Nå går man aktivt ut og tar dissens. Tyskland nektet å låne ut fly som kunne latt allierte tanke i lufta da man drev luftkrigen mot Gaddafi. Det er neppe glemt.

While other leading Western powers such as America and Britain were urging tough action against the Kremlin to persuade Russian President Vladimir Putin to back down – a policy that appears to have worked, by the way – Mrs Merkel seemed more interested in protecting Germany’s business interests with Russia.

Nor is this the first time that Berlin has pulled in a different direction from the rest of the Western alliance. During the Libyan conflict three years ago the Germans sided with Moscow in opposing military action against Libya’s Colonel Muammar Gaddafi, and actively sought to undermine the Nato mission be refusing to provide vital air tankers to refuel Nato warplanes.

When it comes to the crunch, the Germans are far from being reliable allies, and understanding what the Germans are really up to is vital when it comes to making our own decisions about how to respond to global threats to our security, whether it is Mr Putin’s military adventurism or Iran’s obsession with building atom bombs.

http://blogs.telegraph.co.uk/news/concoughlin/100279595/we-spy-on-the-germans-because-we-cannot-trust-them/