Nytt

Partene ble endelig enige om en våpenhvile. Betingelsene er vage. Israel ser ut til å ha fått gjennomslag for sitt krav om en 24 timers nedkjælingsperiode. Deretter kan samtaler om blokaden begynne.

Det sies at Israel har gått med på å stanse likvideringen av Hamas-ledere. Det kan godt være, for øyeblikket. Israel kommer neppe til å frasi seg retten til å straffe ledere som har blod på hendene, slik Ahmed al-Jabaari hadde.

Israel har heller ikke lovet å oppheve blokaden, og spørsmålet er om Egypt tør å ta ansvaret for Gaza.

 

According to a copy of the agreement obtained by The Associated Press, Israel and Hamas agreed to an immediate halt in the violence. Israel will end its policy of assassinating top Hamas officials, while Hamas promised to halt all rocket fire by the many militant groups operating in the Gaza Strip.

After a brief cooling off period, Israel pledged to ease its blockade of Gaza, though there were no firm assurances on how that will be done. Israel has maintained the blockade since Hamas seized power of Gaza in 2007, though it has gradually lifted many of the restrictions.

Moussa Abu Marzouk, a top Hamas official, said on his Facebook page that talks on a new border arrangement would begin after the 24-hour cooling off period.