Hamas-leder Khaled Mashaal avviser at det er aktuelt å dele Israel/Palestina i to stater. De vil ha alt territoriet «fra elven til havet». Mashaal har fått med seg at dette slagordet har slått an i Vesten. Han ser det som bevis på at de har rett.

I et intervju med den kuwaitiske podcasteren Ammar Taki i forrige uke sa Mashaal, en tidligere toppleder for terrorgruppen, at det er «nesten en konsensus» blant palestinerne om at de ikke vil gi fra seg rettighetene sine til landet som strekker seg «fra Jordan-elven til Middelhavet» – det vil si Vestbredden, Gaza og hele Israel.

Mashaal bemerket at slagordet også regelmessig synges på stevner av «amerikanske studenter og i europeiske hovedsteder», og sa at angrepet 7. oktober har «gjenopplivet den drømmen».

Politikere som Espen Barth Eide og journalister som Sidsel Wold sier at tostatsløsningen igjen er blitt aktuell. Men her avviser en av Hamas-lederne en slik løsning kategorisk.

Hamas-lederen avviste kategorisk muligheten for et politisk oppgjør med Israel og en tostatsløsning på konflikten, med den begrunnelse at det ville innebære å anerkjenne staten Israels legitimitet, en «uakseptabel» rød linje for terrorbevegelsen.

Når Hamas tidligere har lekt med tanken på å godkjenne Israel innenfor 1967-grensene, var det som ledd i tilnærming mellom Hamas og Fatah.

Men i virkeligheten vil Hamas aldri kunne anerkjenne Israel. De er overbevist om at staten Israel bygger på en historisk urett.

Mashaal sier at 17 års selvstendighet i Gaza har gitt Hamas muligheten til å bygge en hær som kan erobre Israel. 7. oktober var bare begynnelsen. Krigen er hovedsaken.

Mashaal said in the interview that being in power in Gaza over the past 17 years had provided Hamas with “political and administrative cover” to build its terror infrastructure undisturbed by the PA or Israel, and manufacture weapons, dig tunnels, and train its members

Mashaal sa i intervjuet at det å ha makten i Gaza i løpet av de siste 17 årene hadde gitt Hamas «politisk og administrativ dekning» for å bygge sin terrorinfrastruktur uforstyrret av PA eller Israel, og produsere våpen, grave tunneler og trene medlemmene.

Intervjueren spurte om han ikke trodde palestinerne angret på at Hamas hadde sluppet krigen løs. De levde et akseptabelt liv. De hadde skoler og sykehus. Nå ligger det mest i ruiner. Føler Mashaal et visst ansvar?

Nei, for Gaza var et fengsel, sier han, og bruker de samme talking points som vestlige journalister. Men Mashaal har aldri bodd i Gaza. Han var innom i 2012 og lever for øvrig et luksusliv i Qatar. Han skal være god for 5 milliarder dollar.

Mashaal retorted that life in Gaza before October 7 was like in a prison, and that the Strip was “dying a slow death” due to the 17-year blockade imposed by Israel and Egypt following the terror group’s coup in 2007.

“There was no freedom in Gaza. There was an apparent stability, but life was not good. Palestinians are not interested in improving their lives under occupation,” he said.

Mashaal svarte at livet i Gaza før 7. oktober var som i et fengsel, og at Strip «døde en sakte død» på grunn av den 17 år lange blokaden som ble pålagt av Israel og Egypt etter terrorgruppens kupp i 2007.

«Det var ingen frihet i Gaza. Det var en tilsynelatende stabilitet, men livet var ikke bra. Palestinere er ikke interessert i å forbedre livene sine under okkupasjon, sa han.

Føler han ansvar for alle de drepte og sårede? Nei, Mashaal gjør ikke det. Frigjøringskrig koster. Algerie betalte med 6 millioner døde.

Addressing the high death toll in Gaza, Mashaal sloughed off responsibility for the loss of civilian lives. He said that “the resistance cannot prevent human losses,” echoing comments he had made in the days after October 7, when he said that Palestinians will need to sacrifice lives in order to liberate themselves.

He cited Algeria as an example, noting that it “sacrificed six million martyrs” in its struggle for liberation throughout the period of French colonization.

Mashaal tok tak i det høye dødstallet i Gaza, og fraskrev seg ansvaret for tap av sivile liv. Han sa at «motstanden ikke kan forhindre menneskelige tap», som gjenspeiler kommentarer han hadde kommet med i dagene etter 7. oktober, da han sa at palestinere vil måtte ofre liv for å frigjøre seg selv.

Han nevnte Algerie som et eksempel, og la merke til at Algerie «ofret seks millioner martyrer» i sin kamp for frigjøring gjennom hele perioden med fransk kolonisering.

 

https://www.timesofisrael.com/hamas-bigwig-rejects-2-state-solution-says-oct-7-revived-dream-to-free-palestine/?utm_campaign=most_popular&utm_source=website&utm_medium=article_end&utm_content=8

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.