Satirebladet Charlie Hebdo publiserte en serie humoristiske tegninger om og rundt Profeten og alt oppstyret rundt blasfemi og provokasjoner den senere tid. Det har fått den franske regjering til å reagere/overreagere: i 20 land vil franske ambassader og skoler være stengt fredag.

Man kan si det er klok av skade: man stoler ikke på at myndighetene klarer eller vil beskytte dem. Men da bør man samtidig si det er av nødvendighetshensyn, og samtidig forsvare ytringsfriheten. Det er det så som så med.

Utenriksminister Laurent Fabius syntes det fikk være måte på. Var det virkelig nødvendig etter all striden rundt videoen i USA? Kan man spørre. Men politikere bør vokte seg for å kritisere og rette anklagen den veien. Da vil det alltid være den som faller i islamistenes unåde som har skylden. Myndighetene bør heller være klare på at trusler og vold ikke vil bli godtatt.

Er tegningene noe å bråke for? Ikke hvis man skal tro det som hittil er blitt kjent.

http://twitter.com/HugoTravers/status/248155463026348032/photo/1

BBCs Christian Fraser sa det var provoserende også for ikke-muslimer. Men han har flagget sine politiske antipatier tydelig tidligere. Han strålte som en sol da Francois Hollande vant valget.

Å dømme etter omslaget er dette harmløs humor. Men frykten hos myndigheter og en del politikere og presse har skapt et element av hysteri. Ville man la seg diktere av hva en religiøs sekt mente om humor og satire? Det har ellers ingen betydning når det gjelder kristnes følelser. Deres reaksjoner tillegges ingen vekt når blasfemisk kunst presenteres som dypper Kristus i urin og den slags. Men nå lar en seg diktere av en bestemt religiøs fløy, og grunnen er at den bruker vold og trusler om vold.

Another cartoon on the back page of the weekly magazine shows the prophet re-enacting a scene from a Brigitte Bardot movie.

Charlie Hebdo’s website crashed on Wednesday after being bombarded with comments that ranged from hate mail to approbation.
The magazine’s editor, originally a cartoonist who uses the name Charb, denied he was being deliberately provocative at a delicate time.

«The freedom of the press, is that a provocation?» he said. «I’m not asking strict Muslims to read Charlie Hebdo, just like I wouldn’t go to a mosque to listen to speeches that go against everything I believe.»
Dalil Boubakeur, the senior cleric at Paris’s biggest mosque, appealed for France’s four million Muslims to remain calm.
«It is with astonishment, sadness and concern that I have learned that this publication is risking increasing the current outrage across the Muslim world,» he said.
«I would appeal to them not to pour oil on the fire.» (han mente bensin)

En surrealistisk stemning er ved å bli skapt.

I tråd med fransk satiretradisjon fra den franske revolusjons dager, velger Charlie Hebdo å presenterer humor for at vi skal se oss selv utenfra og le. Dette poenget blir ikke tatt av de gravalvorlige. Professor Raino Malnes mente i Dagsnytt Atten at det kun var kommersielle interesser som lå bak. Han kan ikke kjenne Charlie Hebdos ærefulle historie. De trykket karikaturtegningene i solidaritet med Jyllands-Posten. For ikke lenge siden ble lokalene deres brannbombet. De vet hva de gjør. De tar sjansen, og det er ikke for pengenes skyld. Folk som er ute etter penger risikerer ikke livet.

De som mener at «hvorfor måtte de gjøre det nå» vil aldri synes det er riktig å provosere. Hva som er det riktige svaret er umulig å svare kategorisk på. Charlie Hebdo løper en risk. Man bør prøve å forstå hva de vil, i stedet for å moralisere. Da risikerer man at de står uten støtte. Det er selvsagt noe ytringsfrihetens fiender har merket seg. Raino Malnes ser ikke ut til å ha forstått det ansvaret.

France steps up security at embassies as magazine publishes Prophet Mohammed cartoons
France will close its embassies and schools in around 20 countries on Friday because of fears of a hostile reaction to a magazine’s publication of cartoons of the Prophet Mohammed, the foreign ministry said.