Nytt

Maktkampen mellom militære og Brorskapet er i full gang. Det øverste militærrådet advarer president Mohamed Mursi mot å trosse oppløsningen av parlamentet.

Mursi innkalte parlamentet til møte tirsdag, til tross for at militærrådet oppløste det. Oppløsningen var en logisk konsekvens av at forfatningsdomstolen sa en tredjedel av medlemmene var valgt på sviktende grunnlag.

The intervention is seen by some as a challenge and warning to the president, who was sworn in only a week ago.

The BBC’s Jon Leyne, in Cairo, says the political truce in Egypt appears over.

The military council’s words will infuriate members of the Muslim Brotherhood, who believe it was the military themselves who failed to respect the law when they gave new powers to themselves after dissolving parliament last month, our correspondent says.

Egypt military ‘warns’ President Mursi over parliament decision