Mannen som ble skutt i Strömsund igår viser seg å være en imam fra Uzbekistan. Han er kjent for å være regimekritisk, og det spekuleres i at uzbekisk sikkerhetstjeneste kan stå bak.

Mannen måtte i sin tid flykte fra regimet. Han kom til Sverige i 2006.

Polisen berättade på en presskonferens idag att mannen sköts i huvudet och att han nu vårdas med livshotande skador på Umeå universitetssjukhus. Än så länge så finns det enligt polisen ingen misstänkt för dådet.
Enligt en uzbekisk journalist verksam i Sverige som P4 Jämtland har pratat med så är den skottskadade mannen känd för att vara kritisk mot regimen i Uzbekistan och han har därför tvingats på flykt från landet. Han kom till Sverige år 2006.
Säkerhetstjänsten kan ligga bakom
Flera Uzbekiska journalister, verksamma i Sverige, tror att det är den uzbekiska säkerhetstjänsten som ligger bakom mordförsöket. De pekar på flera liknande mord och mordförsök mot uzbeker i opposition mot regimen, som misstänks ha utförts av den uzbekiska säkerhetstjänsten. Men de uppgifterna bekräftas inte av den svenska polisen.
……
”Det är tragiskt”
P4 Jämtlands Anna Ahlström har idag varit i Strömsund och pratat med grannar till den skjutne mannen.
– Det är tragiskt att det ska behöva hända sådana här saker, säger Karin som bor granne med mannen och som umgåtts mycket med honom.
..
– Det var väldigt tryckt stämning i bostadsområdet igår inte en själ var ute, säger hon till P4 Jämtland.