St.Agnes, jomfru og martyr, er en av Romas eldste helgener. Hennes legende beskrives i skrifter fra 5.århundre e.Kr.: St.Agnes ble født i 291 e.Kr inn en romersk adelsfamilie. Som ung avla hun kyskhetsløfte. Det forhindret ikke en rekke friere fra å beile til henne. I vrede ble hun plassert i et bordell, men på mirakuløst vis forble hun jomfru: alle som så på hennes nakne kropp ble blinde. Da hun offentlig ble avkledd, skjulte hennes lang hår kroppen (ifølge en annen versjon kom en engel til unnsetning og dekket hennes kropp). Etter mange tilsvarende ydmykelser ble hun dømt til døden i 350 e.Kr. Straffen var brenning på stake. Men brenselet ville ikke ta fyr. Offiseren som var ansvarlig, trakk sverdet og gjennomboret hennes hals (ifølge en annen versjon hogg han hodet av henne).

Etter sin død viste hun seg for sine foreldre, fulgt av et hvitt lam. Dette faktum og navnelikheten med ordet lam – agnus – gjorde at lammet ble hennes symbol. To romerske kriker, Sant’Agnese fuori le mura og Sant’Agnese in Agone hevder å ha etterlevninger av hennes hode og kropp.

St. Agnes er beskytter av forlovede og unge jenter.

Hennes navnedag er 21. januar.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også