Nytt

I dagens Independent ber den kjente og prisbelønnede britiske journalisten Johann Hari om unnskyldning for sin anonyme virksomhet for å sverte andre skribenter på Wikipedia.

Under pseudonymet «David Rose» har den venstreliberale journalisten systematisk redigert bort negative passasjer om samfunnsdebattanter han personlig beundrer, og tilsvarende lagt inn negative passasjer om samfunnsdebattanter som f.eks. har kritisert ham eller hans arbeid. På samme vis har Hari lagt inn rosende omtale av seg selv:

The other thing I did wrong was that several years ago I started to notice some things I didn’t like in the Wikipedia entry about me, so I took them out. To do that, I created a user-name that wasn’t my own. Using that user-name, I continued to edit my own Wikipedia entry and some other people’s too. I took out nasty passages about people I admire – like Polly Toynbee, George Monbiot, Deborah Orr and Yasmin Alibhai-Brown. I factually corrected some other entries about other people. But in a few instances, I edited the entries of people I had clashed with in ways that were juvenile or malicious: I called one of them anti-Semitic and homophobic, and the other a drunk. I am mortified to have done this, because it breaches the most basic ethical rule: don’t do to others what you don’t want them to do to you. I apologise to the latter group unreservedly and totally.

Forfatter og journalist Nick Cohen er blant dem Hari svertet på Wikipedia etter at han skrev boken «Whats Left». I en artikkel beskriver Cohen Haris reaksjon på boken og hvordan «David Rose» kort etter omtalte ham som «sannsynligvis alkoholiker» og en hykler på Wikipedia, samtidig som alle andre anmeldelser av boken ble fjernet.

I learned that Johann Hari was a journalist who was better at attention-seeking than truth-telling when a small American journal asked me to reply to his review of What’s Left, a book of mine on the dark forces in liberal-left politics. I looked at it and was astonished. It was not that he disliked my ideas — he was entitled to disagree — but that he had attacked a book I had not written. He pretended that I believed the West had been right to support Saddam Hussein while he was gassing the Kurds when I had said the opposite. He made up stories about my parents, good people he had never met, to show me in a bad light. Every second paragraph contained a howler. Well, I thought, get a book wrong and the text will confound you. I typed out the passages that proved that he was at best an incompetent reviewer and filed my reply. ‘Get out of that,’ I muttered as I hit the send button.

Ithought no more about it until I looked at my entry on Wikipedia. As well as learning that I was a probable alcoholic, a hypocrite and a supporter of Sarah Palin, I noticed that all reviews of my work were missing except Hari’s effort.

– Ettersom Wikipedias ledelse ikke tar redaktøransvar, er det en lekegrind for ekstremister, idioter, fantasifortellere og injurieforfattere. Tro aldri på det som står der, sier Nick Cohen i en kommentar til document.no.

Også Francis Wheen, Andrew Roberts og Niall Ferguson er blitt svertet på sine Wikipedia-sider. Tidligere Viseredaktør for magasinet New Statesman, Christina Odone, ble likeledes svertet som homofob og antisemitt etter å ha hatt en konfrontasjon med Hari.

Tidligere i år ble det for øvrig avslørt at Johann Hari brukte sitater fra bøker i sine intervjuer, uten å opplyse om det. Sitatene ble fremstilt som autentiske sitater gitt til Hari som intervjuer. I juli ble han suspendert fra stillingen i The Independent i påvente av granskningen av anklagene om plagiering og fiendtlig redigering av artikler på Wikipedia.

I dagens artikkel skriver Hari at han tar ubetalt permisjon fra The Independent frem til 2012 for å gjennomgå etterutdanning i journalistikk. Han vil også levere tilbake den prestisjetunge George Orwell-prisen han mottok i 2008.

New Statesman: The tale of Mr Hari and Dr Rose

The Telegraph: The scandal that will not go away