Presteskapet i Iran er dypt urolige for hva som skjer i Syria. Nasjonale medier omtaler ikke opprøret.

Den øverste leder Ali Khamenei fortsetter å late som om det foregår et islamistisk opprør i Midtøsten, inspirert av den iranske revolusjonen.

Man er opptatt av å støtte shiaene i Bahrain og kaller Saudi-Arabias styrker for en okkupasjon. Men man sier ingenting om Syria. Denne diskrepansen snakker høyere enn ord.

Mye står på spill for Iran:

Should Assad’s regime fall, it could rob Iran of a loyal Arab partner in a region profoundly realigned by uprisings demanding more freedom and democracy.
«Iran and Syria represent the anti-US axis in the region. In that respect, Iran wants to ensure that Syria remains an ally,» said Shadi Hamid, director of research at The Brookings Doha Center in Qatar. «The problem is that Iran’s foreign policy has become quite inconsistent.»

Det spekuleres i at revolusjonen i Egypt kan bety svekket vestlig innflytelse, med konsekvenser på lengre sikt. Men for Iran er situasjonen enda verre. De risikerer å miste sin viktigste allierte.

Iran’s ambitions to expand its influence in the region could suffer a «critical backward step» if Assad’s regime is toppled, said Theodore Karasik, a regional affairs expert at the Dubai-based Institute for Near East and Gulf Military Analysis.
«Egypt’s revolution could be considered a strategic loss perhaps for the West,» he said, «but a change in Syria would seriously rearrange the security order in the core of the Middle East and could leave Iran with an even bigger loss.»

Iran har greid å erte på seg den middelklassen som har skapt velstaden i Golf-statene. Fordi Iran aldri har gitt opp sine ambisjoner, og fortsetter å skape «mischief». Golf-statene husker Saddam Hussein, de ønsker ingen da capo.

But the uprisings also have sharply boosted hostility toward Iran from the wealthy — and increasingly influential — Gulf Arab states that believe Tehran is encouraging Shiite protesters in Bahrain and elsewhere.

Iran er ikke helt lost. De kan fortsatt spille på shiaene i Irak og har gjort overtyrer til Egypt. Skulle det verste skje at Assad styrtes, vil de også forsøke seg med følere. Iran har store investeringer i Iran.

Men tingene blir ikke som før. Syria har vært en strategisk del av den shia-aksen som sunniene frykter. Hvis Assad faller, ryker aksen. Den skulle vært springbrettet for Irans ambisjoner, med atomvåpen som den ultimate backup.

Derfor er en revolusjon i Syria også et alvorlig anslag mot Irans atomambisjoner.

«The Iranians are worrying a lot about Arab public opinion,» said Hamid. «The mood in the region is shifting against Assad and Iran could be stuck on the wrong side of that. They are sort of trapped.»

Iran on edge as ally Syria fights for survival