Nytt

Italia ønsker å sende sin marine for å blokkere tunisiske havner for båter med asylsøkere hvis ikke noe skjer. Strømmen av tunisiere er uholdbar.

EU sentralt er varslet, og utenriksansvarlig Catherine Ashton var i Tunis, først og fremst for å snakke demokrati. Men strømmen av emigranter er så stor at hun ble nødt til å ta det opp.

«I will ask Tunisia’s foreign minister for authorisation for our forces to intervene in Tunisia to block the influx,» interior minister Roberto Maroni said in an Italian television interview on Sunday (13 February), a day after the Italian cabinet declared a state of emergency and called for help from the European Union to stop what it calls «illegal immigrants.»

Some 3,000 people from Tunisia arrived over the weekend on the Italian island of Lampedusa following the ousting of Tunisian dictator Zine el-Abidine Ben Ali in recent days, according to Rome.

Italian foreign minister Franco Frattini, himself a former EU commissioner for justice and home affairs, told Corriere della Sera he had contacted Ms Ashton to propose a blockade of Tunisian ports by the EU’s border agency, Frontex, so that it could «mobilise patrols and refoulement [the forcible return of would-be migrants to their country of departure]».

A similar exercise was carried out by Italy when 15,000 Albanians arrived in 1991, he said. «I hope the Tunisian authorities accept the Albanian model,» Mr Frattini added.

Hvis revolusjonene i Nord-Afrika fører til en exodus til Europa, kan det by på stor problemer for europeiske myndigheter. Frihet i Albania betød frihet til å dra, vil tunisiere følge den samme impulsen?

Italy asks for EU help in blocking Tunisian refugees