Nytt

FIFA og Sepp Blatter har et frynsete rykte, slik sett var det kanskje ingen stor overraskelse at komiteen på 22 valgte den dårligst kvalifiserte kandidaten. Tyske aviser skriver rett ut at dette handler om korrupsjon.

Det var helt utenom vanlige kriterier at Russland skulle gå av med seieren, likevel skjer det. Noe veide tyngre enn kvalifikasjoner: penger og makt.

Financial Times, Deutschland:

«At best, one could say that it was political reasons that persuaded the officials to make this decision — for example, the idea that the World Cup should be staged at some point in an Eastern European country. The worst would be that FIFA is looking for states that are expected to provide little criticism about their non-transparent behavior or resistance to its almost dictatorial contract conditions.»

Berliner Zeitung:

«In the bizarre world of FIFA, there are no coincidences. Everything can be explained. What is missing usually are the credit transfer slips and bank account details. As well as Russia, the FIFA executive committee, recently decimated due to corruption cases, chose the tiny emirate of Qatar to be the World Cup host in 2022. FIFA is developing new markets.»

«Russia and Qatar were good, in fact perfect, and inevitable choices — for corrupt officials, for the givers and the takers.»

Die Welt:

«The piece of paper that Blatter held in his hand had a great symbolic character. It said the world of football would continue as it was before: venal.»

«The aim of the 22 members of the FIFA executive is as old as they are: They are looking for new markets, for more money. So Russia was awarded the World Cup for 2018 and Qatar got the one in 2022. The fact that this left FIFA’s credibility by the wayside was of no interest to anybody.»

Men Hans-Wilhelm Steinfeld nevnte ikke med ett ord at dette kunne ha noe med korrupsjon å gjøre, at Russland rett og slett har kjøpt World Cup for 2018. Men når noe skjer stikk i strid med alle solemerker, er det kanskje grunn til å stille spørsmålet: hva gjorde utslaget? Det er ikke mange dager det ble kjent at State Department omtaler Russland som «a virtual mafia state».

Valget av Qatar i 2022 er sjokkerende på en annen måte. Hvordan skal spillere og publikum kunne utholde temperaturer på 50 grader? Selv om det bygges stadioner med glass over, vil det by på enorme problemer å kjøle ned luften. Og hva med publikum når de er utenfor stadioen?

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,732693,00.html