Kommentar

EUs handelskommissær, Belgias tidligere utenriksminister, Karel De Gucht, har plumpet uti det med begge bena. I et intervju sa han det var Israel som ødela for USAs fredsbestrebelser i Midtøsten, og mente det samme vil skje denne gang. Han advarte mot den jødiske lobby, og sa jøder har en egen evne til å føle de har rett.

Det var et nasjonalt intervju, men når man er EU-kommissær og uttaler seg om utenrikspolitikk, får man oppmerksomhet. Gucht uttalte seg samme dag som en ny runde fredssamtaler ble innledet i Washington. Han trodde Israel kom til å forpurre denne runden også.

«That is the best organized lobby that exists there,» the former Belgian foreign minister said in the interview with the Dutch-speaking VRT radio network.

«Don’t underestimate the opinion … of the average Jew outside of Israel,» he said. «There is, indeed, a belief, I can hardly describe it differently, among most Jews that they are right. So it is not easy to have a rational discussion with a moderate Jew about what is happening in the Middle East. It is a very emotional issue.»
..

De Gucht spoke in a 14-minute interview about the Middle East peace process, citing the isolation of the Gaza Strip and divisions among Palestinians as complicating matters. He also said the talks are overshadowed by the fact that Jewish politics have hardened.

Men uttalelsene vakte internasjonal oppsikt, og siden Gucht er kommissær stiller han EU i forlegenhet. En talsmann måtte rykke ut og ta avstand fra uttalelsene, og Gucht selv måtte be om unnskyldning.

Karel De Gucht, 56, said he did not mean to stigmatize Jewish people and stressed in a statement that anti-Semitism has no place in today’s world. The remarks in a Thursday radio interview came as the U.S. formally convened the first direct negotiations between Israel and the Palestinians in nearly two years.

Det er akkurat samme holdninger som hver dag kringkastes fra NRK og gjennom norske aviser. I sum er det en avskrivning av Israels synspunkt, og som Tony Blair sier: det munner ut i en delegitimering av Israel. Deres synspunkt anerkjennes ikke.

Det hører med til historien at AP greier å blande Gucht sammen med Thilo Sarrazain og gjør begge til eksempler på økende antisemittisme i Europa: den ene er israel-fiendtlig, og den andre er filosemitt. De befinner seg i motsatt ende av det politiske spekter. Slik bidrar AP til forvirringen.

Det er tydelig at anti-semittisme og anti-muslimske følelser i Europa blir for mye for et internasjonalt byrå. Bedre å slå dem sammen til ett fenomen.

EU trade chief apologizes for blaming Jews for blocking Mideast peace