Det spanske senatet stemte onsdag overraskende for et forbud mot burka og niqab og lignende plagg som dekker ansiktet. Det katalanske partiet, CiU, skiftet side i siste øyeblikk. Heldekkende plagg er i ferd med å bli et symbol på grensesetting overfor radikal islam og debatten går over hele Europa.

Det belgiske underhuset har kriminalisert ansiktsdekkende plagg. Sarkozys regjering vurderer et lignende forbud.

Before the Spanish Senate’s vote, some of the country’s local authorities had already moved to introduce restrictions on the burqa. The issue was especially heated in the region of Catalonia, where the debate over Islam and immigration has become entangled in early campaigning ahead of regional elections later this year. The pending elections may have proved crucial in the Wednesday vote, as senators from the CiU, a Catalan party, surprisingly switched their earlier stance to vote in favor of a burqa ban.

The motion adopted by the senators calls on Spain to outlaw «any usage, custom or discriminatory practice that limits the freedom of women.» It was drafted and led by politicians from the main center-right opposition People’s Party.

Liberalere og sosialister liker ikke forbudslinjen, men kan lite gjøre med at burka og niqab er blitt ladede symboler. NYT-journalisten Raphael Minder anfører at det bare er anslagsvis 2.000 kvinner som bærer burka i Frankrike av en muslimsk befolkning på 5 millioner, og at det høyeste administrasjonsrådet har uttalt at et forbud vil være lovstridig. Men det hjelper ikke hvis opinionen velger å sette grensen ved heldekkende plagg, slik sveitserne gjorde ved minareter.

Spain’s Senate Votes to Ban Burqa

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂