Det blir ikke noe burka- eller niqab-forbud i Danmark, slik de konservative foreslo for et halvt år siden. Det blir to mindre lovjusteringer: vitner i en rettssal skal ikke være tildekket, og straffen for å tvinge noen til å dekke seg til fordobles.

Offentlig ansatte kan likeledes be kvinner ta av seg hvis de møter tildekket, men det trengs det ingen lov til, sier sosialrådgiverne.

Bekymringen fører dog kun til et forslag om to lovjusteringer, nemlig et forbud mod brug af burka og niqab ved vidneafhøringer i retten samt en fordobling af straffen for at tvinge nogen til at bære en beklædningsgenstand, der skjuler vedkommende ansigt. Allerede i dag kan dommere vælge at forbyde tildækning, mens der i spørgsmålet tvang aldrig har været rejst en sag ved retten.

I udtalelsen understreger regeringen samtidig, at offentligt ansatte, deriblandt sagsbehandlere, kan forlange «at en kvinde fjerner den ansigtstildækkende beklædning, når hendes sag skal drøftes».

Den påmindelse er dog helt overflødig, lyder det fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

– Man tager sagsbehandlerne som gidsler i en diskussion om et ikke-eksisterende problem. Vi møder stort set aldrig kvinder i burka, og skulle det ske, ved vi godt selv, hvordan vi forklarer dem, hvordan det kan give problemer i forhold til arbejdsmarkedet. Jeg forstår egentligt ikke, hvorfor regeringen blander os ind i den her sag, siger Bettina Post, der ser udtalelsen som signalpolitik.

– Rapporten fra burka-arbejdsgruppen dokumenterede jo, at problemet er forsvindende lille. Sådan ser virkeligheden også ud for os, og skulle vi stå i en situation, hvor en kvinde møder op i burka, er vi professionelle og ved godt, hvad vi skal gøre, siger Bettina Post.

Burka-sag ender uden forbud