battistello_caraccio_gesu_tempio.jpg

Battistello Caracciolo (Napoli, 1578-1635). Jesus blant de skriftlærde i tempelet (utsnitt)

Bildets referanse er Lukas-evangeliets annet kapittel, som forteller om hvor godt Jesus svarte under sine samtaler med de skriftlærde i tempelet, selv om han ser noe eldre ut enn tolv år her. Etter malerens oppfatning må noen av svarene ha vært nokså hissige, for det dominerende temaet i bildet er motsetningen mellom den unge Jesus og den gamle skriftlærde. So much for den som forestiller seg Guds sønn som en veik pasifist. Her har vi å gjøre med en konkret yngre herre oppvokst i et snekkerverksted, og han lar seg ikke avspise med tomt prat. Jesu anklagende pekefinger antyder nærmest at han sier til den skriftlærde: «Du må da for svarte ikke tro at du finner alle svarene i den boken!» (som man såvidt ser et hjørne av nederst til høyre i billedutsnittet). Forøvrig et poeng han skulle komme til å gjenta med styrke under sitt virke senere i livet. Den usminkede fremstillingen av personene samt bruken av lys og skygge i dette verket, gir en pekepinn om innflytelsen Caravaggio hadde på sin elev Caracciolo. En annen som har malt denne situasjonen evangeliet beskriver, er Albrecht Dürer.

Les også

-
-
-
-
-
-
-