Nytt

I det dette skrives står et stort oljeraffineri i brann på den karibiske øya Puerto Rica (USA). Dette etter en kjempe-eksplosjon som kunne høres over store deler av landet kl. 00.24 lokal tid, fredag. Mens politibilene hyler rundt i trange gater i det natt går mot dag brenner det like voldsomt i anlegget som tilhører Caribian Petroleum. Svart røyk fanger inn hele himmelen over øya. I alt 11 store brennstofftanker har eksplodert så langt, og enda flere står og gløder.

Terror-eksperter har for lengst kommet sammen i Washington, med et stort team fra FBI på plass i Puerto Rico. Den enorme eksplosjonen som tydelig lot seg avlese av seismologer på det amerikanske fastlandet. Intet indikerer foreløpig at det dreier seg om en terroraksjon, men faren for nettopp det er tilstede.

Hva kan vi så trekke ut av dette, ut over nyheten i seg selv, fortsatt mens vettskremte puertorikanere sitter inneklemt i køer ut av forstedene til hovedstaden San Juan? Hva med lille Norge og de utallige vidåpne installasjonene for olje- og gass som ligger som perler på en stor langs kyststripen? Vi kan se gigantiske tankanlegg og rørsystemer rett utenfor Oslo sentrum. Tilbake til Karibia: Røyken som velter opp fargelegger store områder, og gassutviklingen rundt anlegget truer vesentlige samfunnsfunksjoner. Datasentraler, politistasjoner og banker er stengt. Nå åpner kjøpesentra og folk i utsatte områder har begynt å hamstre mat. De er redd viktig infrastruktur – og forsyningsveier – skal bryte sammen.

Norge er forskånet fra slike ulykker, så langt. Vi velger å håpe at slikt ikke kan skje her, vi er så uendelig langt borte fra verden der så mye uhyggelig skjer; og vi våger i alle fall ikke å tenke på at noen vil oss så vondt at de kan avsette en ladning ved siden av en av de utallige svært olje- og brennstofftankene rundt våre store byer. For ikke å snakke om Mongstad. Det er slett ingen trøst at det står enda dårligere til i Saudi-Arabia. Vi bør med andre ord ta lærdom av det som akkurat nå skjer i Puerto Rico, og så langt bare håpe det ikke skyldes en terroraksjon. Et betydelig problem ligger i det at ingen lenger setter spørsmålstegn ved beredskapen i Norge, rundt de utallige olje- og gassanleggene.

http://www.elnuevodia.com/granexplosionenzonaderefineriagulfenbayamon-629711.html

Roy Vega