Nytt

Saken med de utviste irakerne i Danmark som har søkt kirkeasyl, har hvirvlet opp mer informasjon om det irakiske miljøet i Danmark. Ekstrabladet har gjort en eksepsjonell innsats. Avisen har dokumentert at personer som hevder de risikerer døden hvis de drar tilbake, ikke har noe utestående med irakiske myndigheter.

At det ukentlig går fulle rutefly fra Danmark og Sverige til Irak, har heller ikke bidratt til å øke irakernes troverdighet.

Ekstrabladet kunne også dokumentere at en irakisk general har god lønn i Bagdad og samtidig nyter pensjon fra den danske stat. Nå ruller avisen opp en tilsvarende historie om en irakisk diplomat, som også nyter godt av danske trygder.

En dansk-irakisk diplomat, der arbejder på Iraks ambassade i Bulgarien, scorer både løn fra ambassaden og førtidspension fra den danske statskasse.

Manden bag det hemmelige dobbeltliv er den 53-årige Muthafer Taher Haji, der har folkeregisteradress e i et socialt boligbyggeri Greve. Her hæver han hver måned en førtidspension på godt 13.000 kroner før skat, fordi myndighederne har vurderet, at han er uarbejdsdygtig.

Men det er han langtfra.

Ekstra Bladet kan således afsløre, at den danske statsborger Muthafer TaherHaji også har et vellønnet job på den irakiske ambassade i Bulgariens hovedstad, Sofia. Det bekræfter ambassadens konsul over for Ekstra Bladet.

Knaldet i lufthavnen

Diplomatens dobbeltliv kom for alvor til frit skue fredag i sidste uge.

Den altid velklædte 53-årige dansk-iraker var som så mange gange før landet med fly fra Sofia ved 19-tiden og var nu på vej hjem til familien i Greve. Men denne gang klappede fælden.

Muthafer Taher Haji blev kaldt til side af lufthavnsmyndighede rne, som kunne konstatere, at den irakiske flygtning var i besiddelse af både et dansk pas og et diplomatpas samt cirka 5000 dollar i kontanter svarende til 26.000 kroner

Under den efterfølgende politiafhøring forklarede han, at han havde arbejdet på den irakiske ambassade i Bulgarien siden 2007, hvor diplomatpasset blev udstedt.

Ekstra Bladet erfarer, at de 26.000 kroner svarer til Muthafer Taher Hajis månedlige skattefrie diplomatløn. Herudover får han fryns, pension og en lejlighed stillet til rådighed i et af Sofias bedre kvarterer.

Socialbedrageri

Muthafer Taher Haji har skjult sin stilling på ambassaden for de danske myndigheder, hvilket ifølge ekspert i socialbedrageri Peter Møller, der er leder af kontrolenheden i Ishøj Kommune, er i strid med loven og et klokkeklart eksempel på socialbedrageri.

– Han har naturligvis en pligt til at oplyse både Skat og den kommune, hvor han har folkeregisteradress e, om, at han har en indtægt, siger han

Muthafer Taher Haji er den femte i rækken af dansk-irakere, Ekstra Bladet kan afsløre som socialbedragere. Tidligere har vi afsløret tre politikere og en general, der hæver høj løn Irak, mens de får førtidspension herhjemme.

Eksplosion i sager

Ifølge Peter Møller stiller Ekstra Bladets nye afsløring myndighederne over for en kæmpe udfordring.

– I første omgang fik Ekstra Bladet jo fat i personer, der tjente penge i Irak, og derfor kunne man rette fokus derned.

– Nu er det så pludselig en diplomat, der får løn i et helt tredje land, og hvorfor skulle det slutte der? Jeg forudser, der nu kommer en eksplosion i den slags sager, og det kommer til at kræve en enorm indsats at få det afsløret, siger han.

Ekstrabladet: Socialbedrageri: Irakisk diplomat på førtidspension i Greve