Feature

Det er noe uimotståelig over Barack Obama. Hvilken annen politiker kan samle 200.000 mennesker i Tiergarten i Berlin for å høre en politisk tale? Som Wolf Blitzer sa på CNNs Situation Room: -Jeg kan ikke huske noe tilsvarende.

Parallellen er selvfølgelig Kennedy, men Kennedy var president. Obama er en 41 år gammel førstetermin-senator som på rekordtid er blitt presidentkandidat, og oppfører seg som han allerede er president. Denne selvtilliten vil naturligvis provosere politiske motstandere, men Tiergarten var en massiv show of force. Det ble nok lagt merke til i maktens korridorer over hele verden, og de kan ikke annet enn ha blitt imponert. Obama er i ferd med å utmeisle presidentrollen før valget er avholdt. Han har en tro på seg selv som historiske personer må ha. Men de er sjeldne i vår tid. Fødte politikere lar seg ikke så lett innpasse i politiske mønstre. De liker å utforme sine egne. Derfor skal man ikke tro at Obama er noen typisk liberaler. Han vil gjøre det som han må.

Men det er vanskelig å forstå at han omgir seg med sikkerhetspolitiske dinosauruser fra Blil Clintons tid, som Anthony Lake.