En guttegjeng med utenlandsk opprinnelse slo til flere ganger mot russ som festet ved Lørenskog videregående lørdag kveld og natt til søndag. Gjengen gikk utkledd som russ og banket opp tilfeldig utvalgte. 3 personer måtte fraktes til A-hus med lettere skader, som kuttskader og utslåtte tenner.

Politiet opplyser at såkalte lureruss også var et problem ved fjorårets russefeiring:

Politiet rykket ut til skolen seks ganger i løpet av kvelden og natten, men klarte ikke å pågripe gjerningspersonene.

– Det virker som guttene løper og gjemmer seg i buskene når politiet kommer. Og når vi forlater området, slår de til igjen. Det virker som dette er personer som utelukkende komme for å lage kvalm, sier operasjonsleder Terje Vamsæter i Romerike politidistrikt.

Ifølge Vamsæter hadde guttegjengen ikke noe med russen å gjøre, selv om noen av dem ifølge observasjoner hadde kledd seg ut som russ – såkalte lureruss. Operasjonslederen forteller at voldelige lureruss også var et fenomen i fjor.

Klokka 00.19 ble en gjeng norskpakistanere utkledd som russ bortvist fra stedet av politi.

Kenneth Blinderen fra Skedsmo er en av dem som måtte fraktes med ambulanse til Ahus. Han husker bare at han gikk i bakken og fikk en del spark mot ansiktet.

Martin Høyem fra Nannestad var vitne til overfallet. Han forteller at en rekke ungdommer stormet fram og slo kameraten i bakhodet.

– Jeg sto og snakket med en annen kamerat som også hadde blitt slått til, og plutselig skjer det samme med Kenneth. Jeg handlet bare på instinkt, og løp bare bort og kastet meg over ham, sier Martin.

Christian Aasen fra Rælingen var også vitne til at Kenneth ble angrepet. Han kastet seg inn i basketaket og fikk ham i sikkerhet. Deretter kontaktet han politiet.

– Dette kommer til å sette en demper på resten av russefeiringen. Vi ønsker bare å ha det gøy sammen med venner. Jeg måtte ringe politiet to ganger i løpet av kvelden fordi folk ble banket opp, og det preger stemningen, sier Christian.

Politiet vet ikke stort om hvem de aktuelle bråkmakerne er eller hvor de kommer fra, men tror det dreier seg om norskpakistanske gutter.

Operasjonsleder Vamsæter forteller at guttegjengen skal ha kjørt en rød sportsbil, og han ber nå publikum om tips. Politiet ber også russen om å være på vakt i tiden som kommer.

– Dette er veldig beklagelig, at uønskede elementer kommer inn på denne måten. Russen har egentlig oppført seg bra, og denne situasjonen er noe politiet må være våkne på de neste ukene, sier Vamsæter.

Romerikes Blad: Terrorisert av lureruss

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂