Sjefen for dansk sikkerhetspoliti, PET, Jakob Scharf sier det nå til enhver tid er person eller grupper i Danmark som arbeider for å gjennomføre terroraksjoner i Danmark eller utlandet.

PET vil derfor dra inn kontroversielle personer for om mulig å nå de som forbereder terror. Strategien synes risikabel. Det kan være de «kontroversielle» får makt over de unge og bruker dem til egne formål.

»Jeg kan ikke oplyse, hvor mange personer eller grupperinger der samlet er tale om, for det ændrer sig hele tiden. Men vi følger konstant flere grupperinger, og vores efterforskning viser, at der bliver flere og flere især unge ekstremister, der har både evnen og viljen til at gennemføre terror på et eller andet niveau«, siger Jakob Scharf.

Grupperne har flere penge
PET vurderer, at der sker en ’professionalisering’ af de ekstreme grupper.

Der er for eksempel langt stærkere internationale forbindelser i den såkaldte Glasvejssag, hvor otte personer blev anholdt i efteråret, end i eksempelvis den et par år gamle terrorsag fra Vollsmose.

»Vi kan se, at grupperne nu har flere penge at arbejde med, bedre metoder, og at de er knyttet til internationale netværk, som bl.a. rekrutterer unge til at blive selvmordsbombere i f.eks. Irak«, siger Jakob Scharf, der mener, at et nyorganiseret al-Qaeda er medvirkende til denne udvikling.

PET sagde allerede i efteråret, at man i Glasvejssagen så tegn på tilknytning til al-Qaeda.

Man har allerede dialogmøter med moderate imamer. Men ungdommen hører ikke på dem. Det finnes andre, ikke nødvendigvis religiøse, som de heller lytter til. Det er disse PET-sjefen vil ha tak i. Det synes å være enten bandemedlemmer eller politiske aktivister, herunder islamister. Hvordan kan PET-sjefen forsikre seg mot at ikke disse aktivistene bygger opp en base blant ungdommene de skal holde i age?

PET: Ny terror på vej i Danmark

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.