Den palestinske gutten Mohammed al Dura kan ikke ha blitt drept av israelske kuler, fastslo en ekspert i en fransk domstol sist uke. Det er er første gang en uavhengig ekspert har fastslått at gutten umulig kunne blitt drept av israelske soldater.

Mye står på spill i rettssaken mellom Phillipe Kerentsy og fransk TV 2 og stjernereporteren Charles Enderlin. Kerentsy har allerede tapt én gang, men anket. Kerentsy er overbevist om at en av de mest kjente og ikoniske palestinske ofrene er en myte, konstruert av palestinske kameramenn og Enderlin i samarbeid.

Våpeneksperten Jean-Claude Schlinger har vært rettssakkyndig i 20 år.

In his report, Schlinger wrote, «If Jamal [the boy’s father] and Mohammed al-Dura were indeed struck by shots, then they could not have come from the Israeli position, from a technical point of view, but only from the direction of the Palestinian position.»

He also wrote, «In view of the general context, and in light of many instances of staged incidents, there is no objective evidence that the child was killed and his father injured. It is very possible, therefore, that it is a case [in which the incident was] staged.»

Schlinger confirmed these statements in a telephone conversation with Haaretz.

Schlinger has served as an adviser on ballistic and forensic evidence in French courts for 20 years.

In his examination, he recreated the incident emphasizing the angle from which the shots could have been fired, the types of injuries and the types of weapons used by the IDF and the Palestinians.

According to his report, there is no evidence that the boy was wounded in his right leg or in his abdomen, as was originally reported.

Regarding the injuries reportedly suffered by the father, Schlinger wrote that «If the injuries are genuine, they could not have occurred at the time of the events that television channel France 2 reported.»


Independent expert: IDF bullets didn’t kill Mohammed al-Dura

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂