Nytt

Canada trekker seg offisielt fra deltagelse på FN`s anti-rasistiske konferanse Durban II i 2009. I følge Statssekretæren for multikultur og canadisk identitet, Jason Kenney, er Canada interessert i kjempe mot rasisme – ikke i å fremme det – og akter derfor ikke å låne sitt navn og sine ressurser til å fremme hat og bigotteri. Etter forberedende møter antas konferansen å bli en fortsettelse av de skandaløse forholdene i Durban i 2001.

Todays news from the Canadian Press shows that Canada has withdrawn its support for the Durban II anti-racism conference, with Mr. Kenney stating «Our considered judgment, having participated in the preparatory meetings, was that we were set for a replay of Durban I. And Canada has no intention of lending its good name and resources to such a systematic promotion of hatred and bigotry.»

Samtidig som Kenney offisielt gjorde det klart at Canada ikke vil delta på FN-konferansen i 2009, refererte han til Durban I som et «sirkus av intoleranse». Rapporter fra Durban i 2001 viser hvordan konferansens deltagere ble oppmuntret av arrangørene og panelmoderatorene til å ignorere sine egentlige agendaer og heller engasjere seg i hat mot jøder, Israel, zionisme og USA.

With support from conference organizers and panel moderators, NGO speakers ignored their own agendas to digress into familiar Israel bashing and baiting. Jewish students distributing flowers while singing «all we are saying is give peace a chance» were drowned out by a large crowd holding Palestinian flags and banners, denouncing «Israeli apartheid» and calling for a continuation of the Intifada. Even a modest attempt by the Jewish organizations in Durban from around the world to present their concerns in a press conference were interrupted by protesters shouting anti- Israel epithets.

Statssektretæren gjorde også oppmerksom på at Canada har notert seg at de forberedende møtene for Durban II har blitt lagt til jødiske høytider, i den hensikt å hindre israelske delegater i å delta, og at Iran – hvis regjering offentlig har uttrykt sitt begjær etter å eliminere den jødiske staten Israel – er oppnevnt som medlem av kommitèen som skal organisere konferansen:

He also noted that all of the non-governmental organizations invited to the first conference have been invited back to the second, including those that were at the «forefront of the hatred,» some of which posted pro-Hitler posters at the 2001 gathering.

More statements from Kenney include «The so-called Durban II conference «has gone completely off the rails» and Canada wants no part of it».

«We’ll attend any conference that is opposed to racism and intolerance, not those that actually promote racism and intolerance.

«We’ve tried to influence it so that we would not revisit the overt expressions of hatred which came out of the original conference. But we unfortunately ran into a brick wall.

«The process has been hijacked by those who would seek to replay the terrible experience of the first Durban conference.»

One Canadian Government official even called the conference «a gong show».

Canada took a strong stand today hoping to send a message to the Durban organizers and to other countries around the globe.

I desember 2007 forsøkte 46 demokratiske land å stemme mot Durban II og FN`s finansiering av konferansen, men tapte avstemningen 93 til 46. Norge avsto fra å stemme.

Digital Journal: Canada Withdraws Its Support From the Anti-Racism Durban Conference

document.no: Vestlig opposisjon mot Durban II

Les også

-
-
-
-
-