Feature

argentina.jpg

Christian von Wernich (69) var katolsk prest for politiet i Buenos Aires under militærjuntaen som styrte landet fra 1976 til 1983. Han brukte rollen til å innynde seg hos fangene og overlate informasjonen til politiet som torturerte dem på det groveste.

Tirsdag ble Wernich dømt til livsvarig og kjent skyldig i sju drap, 31 tilfeller av tortur og 41 kidnappinger. Mødrene fra Mai-plassen gråt av glede. De hadde aldri trodd de skulle oppleve at fengselspresten ble dømt.

Wernich fremmet ikke akkurat sin sak ved å opptre uten anger. Han anklaget tvert om vitnene mot ham for å være fylt av Djevelen.

Testifying earlier in his defense, he compared himself to Jesus Christ «who was put on trial with support from the people, who asked that he be crucified.»

He accused the witnesses in his trial — all survivors of the torture chambers — of being possessed by the devil.

«The false witness here is the devil, because he is pregnant with malice,» he said staring fixedly at his judges on the podium, behind which a huge cross hung from the wall.

Den katolske kirke sa seg fornøyd med dommen over en tjener som hadde misbrukt sin makt. Men kirken har et større oppgjør foran seg. Den var en lojal støttespiller for juntaen som var langt mer grusom enn Pinochet-styrket i Chile. En regner med at 30.000 mennesker ble drept, ofte på grusomme måter. Det er ti ganger fler enn i Chile.

Folk ble kastet levende ut fra fly. Gravide ble fratatt barna som ble gitt til barnløse. Denne praksisen hadde noe nærmest nazistisk over seg. Redaktøren Jacobo Timmermann har fortalt om tortur i rom der det hang bilder av Adolf Hitler.


Priest gets life sentence over Argentina junta killings