Nytt

emad.elkabir.jpg

Egypt har fått sin Rodney King-sak; En arrestant ble filmet mens politiet sodomiserte ham med en kølle. Til forskjell fra USA var det ikke en tilskuer, men politiet selv som filmet torturen. De sørget senere for å sende filmen ut til alle mannens venner for riktig å knekke ham.

Slik er det å falle i klørne på politiet i et såkalt moderat arabisk land. I Emad el-Kabirs (21) tilfelle var det en liten tildragelse på en parkeringsplass som var årsaken. Politiet lot ham gå, men kom senere hjem og hentet ham. Torturen er ikke oppsiktsvekkende. Det er ren rutine. Men at politiet selv sender ut bilder fra torturen, er ikke så vanlig. Det sier noe om hvor sikre de er på ikke å bli stilt til ansvar.

But unlike the tape of the Los Angeles police beating up King in 1991, which was aired almost immediately, the attack on el-Kabir happened a year ago, and has only became public months later after an Egyptian blogger posted it on his site and it reached YouTube.

A newspaper, al-Fagr, then published a story about it, and appealed to el-Kabir to come forward. He did, giving a TV interview and filing a complaint against the police officers with the state prosecutor.

That’s where the Rodney King analogy ends. Few people in this nation of 74 million have Internet access, and no TV station has shown anything of the offending footage. There have been no demonstrations or riots or high-profile lawsuits. The only person so far to be sentenced is the victim himself, who police say injured an officer with a broken bottle. On Jan. 9, he was jailed for three months.

Human rights activists say police brutality is deeply entrenched in Egyptian life.

«Torture in Egypt is just routine, exerted on everybody whether in political or criminal cases, and the police don’t really feel any shame in practicing it,» said Mohammed Zarie, head of the Human Rights Center for the Assistance of Prisoners.

At saken ble kjent skyldtes altså en blogger og youtube. Men det finnes ingen offentlighet i Egypt som kan legge press på myndighetene. Det er offeret som blir dømt til fengsel.

Likevel er det en liten åpning i den offisielle Muren; det at praksisen blir avslørt og kjent internasjonalt er et lite fremskritt.

Men for store deler av de såkalte chattering classes i Vesten er det USAs tortur de blir opprørt over. Den rutinemessige torturen i araberland regnes nærmest som været, det er noe som alltid har vært der. At denne holdningen er med å sementere undertrykkelsen og volden, ser man ikke.

«I felt so humiliated,» el-Kabir said in an interview with The Associated Press. «They were so brutal, as if they were slaughtering an animal and peeling off his skin.»
..
In the interview before his jailing, El-Kabir said his family and fellow drivers are supportive, and «From now on, we will not shut our mouths when we face injustice or torture.»

Shocking Egypt police video stirs debate