Palestinernes president, Mahmoud Abbas, beskylder både Hamas og deres leder i eksil, Khaled Meshaal, for å ha planlagt å myrde ham, og sier det er helt uaktuelt å gå i dialog med Hamas. Samtidig begrenser Egypt sine forbindelser med Iran, som de anklager for å stå bak Hamas` maktovertagelse på Gazastripen.

– Ingen dialog med drapsmennene, terroristene og kuppmakerne, sa Abbas i et møte med Fatah-ledere på Vestbredden onsdag, der han også beskyldte Hamas-leder Khaled Meshaal, som lever i eksil i Libanon, for å stå bak planer om å ta livet av ham.

– Jeg fikk opplysninger fra Gaza om at de ville drepe meg. Men jeg dro til Gaza likevel. Da så jeg en Hamas-video, og på filmen snakket seks personer fra Hamas om 250 kilo sprengstoff, sa Abbas.

Islamistiske Hamas` maktovertagelse i Gaza vekker også bekymring i Egypt. I følge utenriksminister Ahmed Abdul Gheit er Irans innflytelse i Gaza og Irak en trussel mot den arabiske verdens sikkerhet:

– Irans politikk oppmuntret Hamas til å gjøre det de har gjort på Gazastripen. Dette representerer en trussel mot Egypts nasjonale sikkerhet, for Gazastripen er et steinkast fra Egypt, sa Gheit til avisen Al-Masri Al-Yom.

– Irans innflytelse i Irak representerer også en trussel mot egyptisk og arabisk nasjonal sikkerhet. Dette tvinger Egypt til å begrense sine forbindelser med Teheran, tilføyde han.

Kontakten mellom Iran og Egypt har vært minimal siden 1979, da det iranske prestestyret brøt den diplomatiske forbindelsen i protest mot egypternes fredsavtale med Israel. I ettertid har de to landene bare hatt såkalte interessekontorer i hverandres hovedsteder.

I forrige uke fordømte Egypt Hamas`maktovertagelse i Gaza, og erklærte sin støtte til Fatah og president Abbas.

VG: Anklager Hamas for å planlegge drap