Nytt

abdul.al-hadi.al-iraqi.jpg

En av Al Qaidas toppoffiserer, Abdul al-Hadi al-Iraqi, er overført til Guantanamo på Cuba, opplyser amerikanske kilder. Han er den 15. på et så høyt nivå.

I september ifjor opplyste president Bush at 14 av Al Qaidas fremste var blitt sendt til Guantanamo. Han erkjente samtidig at USA hadde hemmelige fengsler rundt om i verden.

Når al-Iraqi ble tatt, vites ikke. Men han ble tatt da han forsøkte å komme seg inn i Irak, og flere lands tjenester skal ha vært involvert.

Al-Iraqi var opprinnelig oberst i Saddams hær. Han har arbeidet direkte under Osama bin Laden i Afghanistan, i treningsleire, og den senere tid med å sende folk fra Pakistan over grensen inn i Afghanistan.

The Pentagon said al-Iraqi was born in Mosul, in northern
Iraq, in 1961 and served in Iraq’s military. Spokesman Bryan Whitman said he was a key al-Qaida paramilitary leader in Afghanistan in the late 1990s, and in 2002-2004 led efforts to attack U.S. forces in Afghanistan with terrorist forces based in Pakistan.

Neither Whitman nor CIA spokesman Paul Gimigliano would say where or when al-Iraqi was captured or by whom.

A U.S. intelligence official, speaking on condition of anonymity because of the sensitivity of the matter, said the Iraqi man had been captured late last year in an operation that involved many people in more than one country.

CIA Director Michael Hayden wrote in a note to agency employees Friday that the capture was a significant victory and that the CIA played a key role in efforts to locate him, according to an agency official who saw the note.


U.S. captures senior Al-Qaida operative

Les også

-
-
-
-