Nytt

Romano Prodis regjering falt på en erklæring som uttrykte støtte til utenrikspolitikken. Det er litt som med SV og Afghanistan. Noen greier ikke svelge at 1.900 italienere står i Afghanistan, og heller ikke utvidelsen av en amerikansk base i Nord-Italia.

Den regjerende koalisjonen spenner fra det reformerte kommunistpartiet til det katolske partiet. Koalisjonen har bare en stemmes flertall i Senatet og trenger to i et tillitsvotum, noe den vanligvis får. Men som i Norge og mange andre land: Forholdet til USA og krigen mot terror setter følelsene i sving på venstre fløy.

Beyond Afghanistan, where Italy has 1,900 troops on a NATO-led mission, one of the most divisive issues has been a plan to expand a U.S. military base in northern Italy.

Protests against the plan drew tens of thousands of Italians, including some senior coalition members, last weekend.

D’Alema said the government was compelled to allow the base expansion. «Revoking the authorisation would have been a hostile act on our part against the United States,» he said.

But one leftist senator announced he would resign rather than vote for D’Alema’s motion. «I am against the war in Afghanistan and against the U.S. base in Vicenza,» said Franco Turigliatto, with the Communist Refoundation party.

Italy’s Prime Minister to Submit Resignation