Kommentar

_41920188_4_getty_416.jpg

Libanon er viktig, men Irak er episenteret. Både politisk og hvis lidelse skal måles i kvantum. De to siste månedene er det drept 6.000 sivile. Søndag var det nok et blodbad for shiaene i Sadr City:

At least 34 people were killed and 74 were wounded, the Iraqi army said in a statement. Eight more people died and about 20 were injured when a roadside bomb exploded two hours later at a municipal building in Sadr City about a half mile from the car bombing, the army said.

Sadr City er «turf»en til Moqtadah al-Sadr og hans Mahdi-milits. De regnes for å være de verste hevnerne. Mahdi-militsen har gode forbindelser til Hizbollah. I Najaf idag var det demonstrasjon for Nasrallah & Co.

Dermed er Libanon med på å skjerpe motsetningen mellom shiaer og sunnier, som er under full utblåsning i Irak. Det er kanskje en av de viktigste konsekvensene av «krigen» i Libanon: Innenrikspolitisk er det ikke spesielt merkbart, men utenfor Libanons grenser har Hizbollah satt spor.

Nasrallah er blant annet svært populær i Gaza.

The posters on the walls of the Palestine Liberation Organisation shop tell the story in life-size techni-colour. Alongside the portrait of the late Palestinian leader, Yasser Arafat, these days are two pictures of the Hezbollah leader Hassan Nasrallah.

Inside the shop, owner Ahmed Abu-Dayyeh points out the Hezbollah stickers and giant posters nestling amongst Arafat mugs and Palestinian flags. It is the new Lebanese items that are in greatest demand now, he says.

Many are being bought up by demonstrators, taking part in weekly rallies in support of Hassan Nasrallah and his Islamic army.

In the northern town of Beit Lahiya today, hundreds paraded through the streets after Friday prayers, waving the black and yellow flags of Hezbollah and chanting slogans in support of its leader.(bbc)

Nasrallah innfrir arabernes ønske om en karismatisk leder, som våger å utfordre fienden, uten tanke på «kostnadene». Et betydelig segment av opinionen liker slike kraftfulle, dristige ledere. Nasrallah går i Nassers fotspor.

Kirkuk

Twenty people were killed and 159 were wounded, police said. The tally of injured was so high because many people were trampled as panic swept shoppers, police said. Others suffered burns when the initial blast triggered secondary explosions in shops that sold chemicals and flammable liquids, police said.

Kirkuk er den store prisen alle kjemper om, hovedstaden i oljeutvinningen i nord. Tyrkias statsminister Tacip Erdogan sa tirsdag at Tyrkia har lagt planer for straffeekspedisjoner inn i Irak for å forfølge PKK. Det kunne bli snakk om 50.000 mann som trenger 6 mil inn i Nord-Irak. -No way, svarte amerikanerne. Kurdistan er det eneste virkelig rolige området i Irak. Men skulle forholdene bli ille nok, vil nok Tyrkia vite å sette sine spor.