Kommentar

aisha.parveen.jpg

Historien til 20 år gamle Aisha Parveen er så hard at det er vanskelig for oss å fatte. Hun ble kidnappet på landsbygda i Pakistan 14 år gammel og plassert i bordell langt borte. Hun var en hard negl og ga ikke opp. En dag kom en mann og forbarmet seg over henne og hjalp henne til å flykte. Nå er hun anklaget for «hor» foran en pakistansk domstol, og risikerer å bli utlevert til halliken sin.

En ting er at menneskene er nådeløse, men i Pakistan er også staten og institusjonene på urettens side. Det har mye med islams kvinnesyn å gjøre.

Omfanget og dybden i fornedrelsen av kvinner er ukjent for de fleste av oss. Hvis kontakten med et land som Pakistan skal ha noe mening, må det bli en helt annen interesse for forholdene i landet. Også av hensyn til alle pakistanske kvinner som hentes til Norge.

Det er den utrettelige Nicholas Kristof som har funnet frem til Aisha Parveen. Det er faktisk også hans skriverier som gjør at pakistanske aviser har begynt å interessere seg for saken. Ellers er det ikke noe nytt at kvinner som er voldtatt dømmes for hor.

Aisha Parveen doesn’t matter. She’s simply one more impoverished girl from the countryside, and if her brothel’s owner goes ahead and kills her, almost no one will care.

Ms. Parveen, an outspoken 20-year-old woman with flashing eyes, is steeling herself for a state-administered horror. Just two months after she escaped from the brothel in which she was tortured and imprisoned for six years, the courts are poised to hand her back to the brothel owner.
..
Ms. Parveen was a 14-year-old Pashtun living in the northwest of Pakistan when she was hit on the head while walking to school. She says she awoke to find herself imprisoned in a brothel hundreds of miles away, in this remote southeastern Pakistani town of Khanpur.

A person of unbelievable strength, Ms. Parveen fought back and refused to sleep with customers. So, she says, the brothel owner — Mian Sher, the violent sadist who had kidnapped her — beat and sexually tortured her, and regularly drugged her so that she would fall unconscious and customers could do with her as they liked.

This went on for six years, during which she says she was beaten every day. The girls in the brothel were forced to sleep naked at night, so that they would be too embarrassed to try to escape. Ms. Parveen says she believes that two of them, Malo Jan and Suwa Tai, were killed after they repeatedly refused to sleep with customers. In any case condoms were never available, so all the girls may eventually die of AIDS.

Så skjedde det at det kom inn en mann som Parveen festet lit til: Metallarbeideren Akram. Hun la et sjal foran føttene hans og sa: «She laid her scarf down on my feet and begged me, in the name of the Holy Koran, to rescue her,» he remembers, and soon he felt not only pity but also love.

Systemet

Men så trer systemet i funksjon og her er alle odds mot en fornedret kvinne.

Then the judicial nightmare began. Mian Sher brought charges against the couple, claiming that Ms. Parveen is his wife and must return to him.

«The police have taken money from him,» Ms. Parveen said. «They say, ‘You’re married to him, so you should go back to him.’ Well, I would rather die than go back to the brothel.»

The police are now prosecuting Ms. Parveen for adultery. She is free on bail, but thugs have attacked her home and tried to kidnap her.

Mian Sher told me his plan: if Ms. Parveen is jailed for adultery, then as her supposed husband he will bail her out and take her away. Ms. Parveen says she believes he will then rape and torture her, and finally kill her.

So the judicial system, while ignoring the sex trafficking of children, may now, in the name of morality, hand a young woman over to a brothel owner to do with her as he wants.

Saken var oppe for en lokal domstol igår, og den besluttet å utsette saken. Den har nå fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Det er ikke bare å utlevere henne til halliken. Mukhtaran May-saken kostet Pakistan dyrt.

Kvinner verdiløse

Man må ikke tro at det er bare fattige kvinner som utsettes for en slik behandling. Også middelklassekvinner som kjemper for kvinners rettigheter møter samme behandling.

Asma Jahangir, the chairwoman of the Human Rights Commission of Pakistan, said she sees cases like Ms. Parveen’s all the time.

«There is no such thing called justice in Pakistan,» said Ms. Jahangir, a prominent lawyer in Lahore. «It has simply collapsed.»
..
Even professionals like Ms. Jahangir are targeted if they confront the government. Last year, for example, the police attacked her and a group of other middle-class women demonstrating for women’s rights. She says that an aide to President Pervez Musharraf gave the police instructions about her: «Teach the [expletive] a lesson. Strip her in public.» Sure enough, the police ripped off her shirt.

Der gikk grensen for Musharraf som gjerne fremstår som moderat og forbedrer av kvinners kår. De må settes på plass!

Zina

Kristof kan også fortelle om et fenomen som heter ZINA, som brukes om kvinner som har illegitim sex. Men kvinner holdes også ansvarlig for det som påføres dem med vold! Zina er også et anvendelig våpen mot enhver kvinne som måtte finne på å sette seg opp mot menn.

Zina encompasses fornication and adultery, and accusations of zina are effective weapons against women.

Landlords often evict women tenants, for example, by accusing them of zina. Worse, women who go to the police to report rapes can be arrested for zina, because they have acknowledged illicit sex and yet usually cannot provide four male witnesses to prove that it was rape.

Familien

Siste bastion for støtte er normalt familien, men i æresbaserte islam-pregede samfunn er æren viktigere enn kjærligheten. Parveens foreldre er pashtun og de vil drepe henne hvis hun vender hjem. Paret lever nå i dekning. Mannens familie er også opprørt fordi han giftet seg med en fallen kvinne. Svogeren hans truer med å skille seg fra søsteren, og slår henne. Hun har to små barn.

Slik blir uretten bare større og rammer enda fler.

Begge art. er sub only.