Kommentar

capt.sge.tuq20.130805021855.photo01.photo.default-287x356.jpg

Det var våpenhvile på Sri Lanka. En fredsprosess var i gang, men Tigrene var ikke fornøyd med fremgangen. Hvordan uttrykker man sin misnøye? dreper landets utenriksminister, som til overmål selv var tamil.

Ingen kan si med sikkerhet at det var Tigrene, men det er ikke særlig mange alternativer. Det er en forferdelig tragedie for i første rekke tamilene, men også singaleserne. Resultatet blir trolig ny krig, eller i hvert fall krigshandlinger. Selv den norske observatørgruppen sier det.

«The situation has deteriorated,» Hagrup Haukland, chief of the cease-fire monitors told The Associated Press. «It’s a big, big blow to the cease-fire and the whole peace process irrespective of who is behind this.»

He said it was «too early to speculate if there was going to be an outbreak of war,» but added that he had informed monitors stationed in district offices to be on the alert.(ap)

Unntakstilstand

President Chandrika Kumaratunga has now imposed a state of emergency.

«It is a legal measure to enable the free deployment of emergency troops,» a presidential spokesman told the Reuters news agency.

Unntaksloven gjør det mulig å arrestere folk uten lov og dom.

Lakshman Kadirgamar (73) ble skutt av to snikskyttere utenfor sitt hjem fredag kveld. Han ble truffet flere ganger i hodet og hjertet, og livet sto ikke til å redde. Kadirgamar hadde unyre streng beskyttelse, men hadde tatt et kveldsbad i sjøen. På vei inn i huset, ble han skutt fra hus i nærheten.

Politiet har den senere tid arrestert to som videofilmet området.

Kadirgamar var utenriksminister i en lengre periode fra 1994 til 2001, og ble på nytt utnevnt i april i fjor. Han var en av president Kamaratungas nærmeste medarbeidere.

At Tamil-Tigrene havnet på listen over forbudte organisasjoner i USA og UK var noe Kadirgamar arbeidet aktivt for. Tigrene er svartelistet i fem land. Kdirgamar har vært regnet som en av de mest terrorutsatt personer på Sri Lanka. Selv i opposisjon hadde han beskyttelse.

Hans front mot Tigrene hindret ham ikke i å være en svoren tilhenger av en forhandlingsløsning. Ikke alle singalesiske politikere er det.

Krig via stråmenn

Den senere tid har Tigrene klaget over at myndighetene driver en hemmelig krig mot dem. Tigrene er selv blitt splittet og likviderer hverandre.

Den øverste lederen for Tigrene, Anton Balasingham, utdypet anklagene så sent som torsdag:

On Thursday, Anton Balasingham, the London-based chief negotiator for the Tigers, warned that Sri Lanka could slip back into civil war unless the government stops backing armed groups that the rebels claim are attacking them.

Balasingham accused the government of paying and providing logistics support to paramilitary groups, allowing the armed forces to «sustain a shadow war» against the rebels. He called it a grave violation of a 2002 cease-fire agreement between the rebels and the Sri Lankan government.(ap)

Attentatet er også et stort nederlag for norsk fredsdiplomati. Det var Erik Solheim som under Thorbjørn Jagland lyktes å oppnå et tillitsforhold til begge parter. Under Jan Petersen er det Vidar Helgesen som har ledet fredsmeklingen.

Samtidig står Norge for observatørgruppen på øya.

Tamilene grep til våpen i 1983, og borgerkrigen har kostet 65.000 mennesker livet. Tamilene er blitt beryktet blant annet for sin bruk av selvmordsbombere, de eneste ikke-muslimske som anvender dette våpenet. De drepte også Indias president Rajjiv Gandhi som hevn for at han hadde blandet seg inn i konflikten på øya. President Kamartunga ble selv nesten drept i et attenat i 1999.

Tsunamien traff Sri Lanka hardt. 31.000 mennesker døde. Det ble strid om fordelingen av nødhjelpen. Den 24. juni inngikk partene en avtale om å dele bidragene til gjenoppbygging.

Selv om Sri Lanka ligger for seg selv, er drapet en påminnelse om at terror er et globalt våpen.