Mange melkebønder rundt om i landet er skeptiske til å ta i bruk metanhemmere i fôret til kyrne.
Per Ådne Skårland på Jæren mener det er på tide å ta et skritt tilbake og diskutere de grunnleggende premissene for å bruke metanhemmere. Han leverer to tredjedeler av melka til Tine og selger resten direkte fra gårdsmeieriet.
– Vi har opplevd et voldsomt trykk på gårdsmeieriet i det siste. Både fra dem som ikke forstår noen ting og er redd for absolutt alt, til dem som er godt opplyst, men som setter spørsmålstegn ved hvorfor jordbruket og kua skal ta belastningen for noe som ikke er kuas feil, sier Skårland til Nationen.
Han ønsker først å fremst å ta fatt i det grunnleggende narrativet om kua som klimaversting.
– Skal landbruket gjøre noe med klimagassutslippene, må vi se på diesel, dekk, kunstgjødsel og plast. Altså de fossile utslippene. At kuas fordøyelse skal bli en salderingskonto for grønt avlat for at vi skal slippe å ta tak i de andre utfordringene, har jeg ingen sans for, sier Skårland.
Han får støtte fra flere bønder, som ikke nødvendigvis tror at metanhemmere er farlig for mennesker eller dyr, men som ikke ønsker å bruke metanhemmere på gården selv.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

