NHH-professor Ola H. Grytten advarer om at Norges og Europas største frykt knyttet til den nylig innførte tollordren fra USA er en mulig handelskrig.
Grytten påpeker at USA historisk har hatt høye tollbarrierer, og at dette er en del av en lang tradisjon.
– Det er typisk amerikansk, og det er det ikke så mange som vet, men USA har historisk svært ofte hatt høye tollbarrierer, sier Grytten til E24.
Trump signerte nylig en presidentordre om 25 prosent toll på import av stål og aluminium, noe som også rammer nære allierte som Canada og Mexico. Grytten forklarer at amerikanske tollbarrierer kan tilskrives fire hovedårsaker: fiskale hensyn, opprettholdelse av handelsbalansen, oppfostringstoll for å beskytte spesifikke industrier, og politisk press.
Han bemerker at Trump bruker toll som et politisk pressmiddel, og at økte tollsatser generelt er populært blant amerikanere. Grytten sier også at Trump sannsynligvis søker politisk gevinst gjennom denne strategien.
– Det kan vise seg at det er reelt politisk utspill for å stoppe illegal innvandring og innførsel av narkotiske stoffer, påpeker Grytten.
Selv om Norge kan slippe billigere unna på grunn av lav eksport til USA, advarer Grytten om at en global handelskrig kan påvirke norsk eksport negativt.
– Norges problem er ikke forholdet til USA, men hvis det blir en global handelskrig og den økonomiske veksten faller, avslutter han.
Grytten påpeker også at toll har negative konsekvenser som økte priser, lavere innovasjon og redusert økonomisk vekst, og han kritiserer Trumps populistiske tilnærming til handelsbalansen.
– Trump synes tilsynelatende det er urettferdig at USA har underskudd mot andre land, og vil straffe dem som har overskudd, konkluderer Grytten.
Hans Rustads bok om Trump er akkurat kommet fra trykkeriet! Kjøp den her.