USAID har mistet nesten alle muligheter til å spore 8,2 milliarder dollar i ubrukte bistandsmidler etter Trump-administrasjonens grep, ifølge kontrollorgan.

Trump-administrasjonen hurtige nedbygging av bistandsdirektoratet har gjort at tilsynet med bistanden i stor grad er ute av drift, opplyser USAIDs statlige kontrollorgan, den såkalte generalinspektørens kontor, mandag.

Det betyr eksempelvis at direktoratets evne til å sikre at bistand ikke havner i hendene på voldelige ekstremistgrupper eller på andre måter på avveie i konfliktsoner, er svekket.

En domstol har kommet med en midlertidig forføyning av Trump-administrasjonens ordre om å permittere nesten alle USAIDs ansatte rundt om i verden.

Flere bekymringer

Men domstolens beslutning har ikke dempet bekymringene for USAIDs nødhjelpskontors evne til å «samarbeide med implementerende partnere om å beskytte og distribuere humanitærhjelp og utføre avgjørende tilsyn med skattebetalerfinansierte programmer», skriver kontrollorganet i et notat.

Kontrollorganet påpeker også at det har «langvarige bekymringer om eksisterende tilsynsmekanismer i USAID».

Nektet adgang

USAID-ansatte ble mandag nektet adgang til hovedkontoret i Washington, selv etter at Trump-ordren om permitteringer ble opphevet av en dommer.

Dommeren, som i sin tid ble utnevnt av Trump, satte også midlertidig til side presidentens ordre som gir direktoratets ansatte i utlandet 30 dager på å komme seg hjem.

Leieavtale opphørte

Mandag ble det også klart at Trump-administrasjonen har avsluttet USAIDs leieavtale ved hovedkvarteret. Bygningen skal tas i bruk av andre myndighetsfunksjoner, opplyser GSA, kontoret som har ansvar for regjeringsbygg.

USA har tradisjonelt finansiert rundt 40 prosent av all humanitærhjelp i verden. I siste budsjettår bidro landet med 770 milliarder kroner. I fjor gikk rundt 1 prosent av budsjettet til bistand, noe som tilsvarte rundt 0,25 prosent av BNP.

Pengebruken skal ifølge USAs utenriksdepartement
bidra til å gjøre USA tryggere, sterkere og mer framgangsrikt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også