En massiv asteroide med det velklingende navn 2024 MT1, er på vei mot jorden med en hastighet på 65.215 km/t, advarer NASA og beroliger oss med at den forventes å passere jorden, menneskenes hjem, med en avstand på omtrent 1,5 millioner km. 

Diameter på 80 meter 

Asteroiden som har en diameter på ca. 80 meter, forventes å passere jorden idag i en avstand på 1,5 millioner km. Dette er omtrent fire ganger avstanden mellom jorden og månen og for intet å regne i univers-målestokk. 

Asteroider av denne størrelsen anses som potensielt farlige. De kan forårsake betydelig skade hvis de skulle kollidere med jorden.

NASA følger nøye med

Asteroiden 2024 MT1 ble først oppdaget av NASAs Near-Earth Object Observations Program som sporer og karakteriserer asteroider og kometer som kommer nær jorden ved hjelp av bakkebaserte teleskoper og radarsystemer. 

NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena i California følger med på asteroidens bane. På deres Asteroid Watch-dashbord som gir sanntidsdata om asteroidens posisjon, hastighet og avstand fra jorden, kan vi se hvordan den krysser jordens bane. På The Sky Live finner vi et mere stjernebilde-orientert grensesnitt.

Romforsvar

Et kollisjon med en asteroide som 2024 MT1 ville forårsake omfattende skade. NASAs Planetary Defense Coordination Office (PDCO) utarbeider strategier for å redusere trusler om kollisjon med himmellegemer. I samarbeide med internasjonale romfartsorganisasjoner og forskningsinstitusjoner utvikler PDCO teknologi for å avlede asteroider og forhindre sammenstøt. Double Asteroid Redirection Test har som mål å kunne endre en asteroides bane ved å krasje et romfartøy inn i den.

Universets uutgrunnelige mysterier

2024 MT1 har vekket betydelig interesse blant astronomi- og romentusiaster. Observatorier over hele verden gjør seg klar til å ta bilder og samle inn data om 2024 MT1s sammensetning og struktur i håp om å øke innsikten i universets uutgrunnelige mysterier.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.