Fireman Sam er en britisk animert barneserie som har gått på britisk TV siden 1987. Den er også kjent for tusenvis av norske barn og barnefamilier under navnet Brannmann Sam.

Nå gjør en pappa, Arne Reginiussen, i et innlegg i Nettavisen oppmerksom på at NRK plutselig har endret introen til serien.

«Kjenner dere brannmann Sam? Ingen er så kjekk og stram». Slik har åpningen av den populære barneserien hørtes ut på norsk i flere tiår. «Alt det han kan, brannmann Sam. Du kan stole på brannmann Sam», fikk man høre videre i den velkjente introen.

Ny utdanning skulle gi flere brannkvinner, men ingen kvinner kom inn

Britiske lokomotivførere er for hvite, hevder BBC

Som Reginiussen påpeker er dette nå blitt endret:

Men da jeg med søvn i øynene skrudde på brannmann Sam til treåringen for litt TV-titting og yoghurt-spising før barnehagen – så hører jeg noe helt ukjent. «Kjenner dere alle mann, redningslaget til brannmann Sam». «Alt det de kan, for et redningslag» – får vi høre videre og at «de kan alle sitt fag». Introen som har overlevd i flere tiår var tydeligvis blitt for drøy i 2024 – og måtte byttes ut. Endringen er definitivt ikke gjort for lytteopplevelsen. Her oppfordrer jeg folk til å selv gå inn og høre, det presses inn stavelser og er ren tortur for ørene. Ingenting passer inn av tekstlinjene.

Man kan selvsagt spørre seg hva den stakkars brannmannen har gjort galt, annet enn å hjelpe katter og gamle damer.

Dessverre er Brannmann Sam en hvit mann som gjør maskuline ting, noe som er blitt politisk ukorrekt og potensielt høyreekstremt.

Kanskje har noen i NRK bestemt at norske barn ikke bør eksponeres for slikt? I høyden kan Sam være en av mange brannmenn og brannkvinner av alle kjønn og farger.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.