NTB

Bare fire av de 27 EU-landene har levert inn oppdaterte klimaplaner innen fristen, ifølge EU-kommisjonen.

Det kan true både klimamålene for 2030 og EUs ambisjon om klimanøytralitet innen 2050.

– Vi ber landene levere inn planene så fort som mulig, sa en talsperson for EU-kommisjonen på en brifing tidligere denne uka.

I særklasse

De såkalte nasjonale energi- og klimaplanene (NECP) skal vise hva landene planlegger å gjøre for å oppnå de lovfestede klima- og energimålene.

Blant disse er at energiforsyningen skal bestå av minst 42,5 fornybar, mens energiforbruket skal reduseres med 11,7 prosent innen 2030.

De fire landene som har levert sine planer, er Nederland, Danmark, Sverige og Finland.

Østerrike står på sin side i en særklasse, ettersom landet ikke engang har levert et utkast til NECP, opplyser kommisjonen.

I desember i fjor satte kommisjonen derfor i gang en egen overtredelsesprosedyre mot Østerrike.

Knusende dom

Også i fjor slepte landene beina etter seg og overholdt ikke fristen for klimaplanene. Da planene omsider kom inn, var dommen fra EU-kommisjonen knusende:

Planene viser at EU ikke er i nærheten av 2030-målet – at utslippene av klimagasser kuttes med minst 55 prosent i forhold til 1990-nivået.

Bare åtte land fikk godkjentkarakter på sine planer.

Landene ble derfor pålagt å oppdatere planene, og fristen ble satt til 30. juni i år. Den er det altså få som har overholdt.

Advarer

Klimaaktivister advarer ifølge Politico
om at sendrektigheten kan true EUs Green Deal.

Også unionens rykte globalt som en spydspiss i kampen mot klimaendringene står i fare, mener aktivistene.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.