Biden-regimet presenterte en fredsplan de sa kom fra Israel, men i virkeligheten var det Bidens plan, og den har han brukt til å presse Israel til forhandlingsbordet. Bibi vil aldri gå med på noen varig fred før Hamas er knust, militært og politisk. Men Biden forsøker å rake kastanjene ut av ilden for Hamas!

USAs president Joe Biden sier at statsminister Benjamin Netanyahu er «forberedt på å gjøre hva som helst for å få gislene tilbake», ifølge en fullstendig utskrift av et intervju han ga til Time Magazine.

Presidenten insisterer også på at Hamas er ansvarlig for den manglende avtalen så langt: «Hamas kan avslutte dette i morgen.»

Kommentarene står i kontrast til kommentarene i et sammendrag som fremstiller Biden som mye mer kritisk til Netanyahu, og som sier at folk har «all grunn» til å tro at statsministeren trekker ut krigen i Gaza av politiske grunner.

Biden sier at Netanyahu er under «enormt press» for å sikre en gisselavtale: «Israelerne ønsker desperat en våpenhvile for å få gislene hjem.»

Washington har økt trykket på den israelske regjering, som offentlig har måttet ta avstand fra fredsforslaget, for det kommer ikke fra dem.

Bidens mål er en tostatsløsning, noe som er helt uaktuelt for Jerusalem. Men ved hjelp av Saudi-Arabia og Qatar vil Washington presse Israel, først til fred, så til forhandlingsbordet.

Feilen er at det ikke er et sofistikert plot. Israelerne har gjennomskuet det før det ble presentert og akter ikke å danse etter Bidens pipe.

Venstreorienterte Yair Lapid er derimot mer enn villig til å støtte amerikanernes fredsplan. Det samme er de to ultraortodokse partiene, Forent Torah og Shas. Men de to høyresionistiske partiene, Otzma Yehudit og Religiøs sionisme, sier at de forlater regjeringen hvis Netanyahu går med på en fredsplan som gir Hamas seieren.

Mandag fant man fire nye gisler, alle døde. Det er merkelig at ikke de mest våpenhvileinnstilte forstår at de døde gislene er et signal om hva som venter dem. Det er ikke noe å hente unntatt full seier.

På toppen av det hele har USA lagt frem Bidens fredsplan i Sikkerhetsrådet og sagt at den er fra Israel. Dét er et renkespill uten sidestykke.

 

 

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.