En ny presidentperiode for Donald Trump i USA vil føre til store forandringer for Norge, advarer USA-forsker Hilde Restad.

– Hvis Norge har lagt sin sikkerhetspolitiske skjebne i amerikanske hender fordi man trodde USA var et liberalt demokrati, så er det premisset borte ved en ny Trump-periode, sier Restad, som er førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole.

Time Magazine tegner et bilde av et USA som blir drastisk forandret dersom republikanernes kandidat får sjansen.

Massedeportasjon av illegale innvandrere, sparking av statsadvokater som ikke vil følge presidentens ordre, og utarming av embetsverket er noe av det demokrater og sosialister i USA frykter at skal skje.

Den republikanske kandidatens skepsis overfor Nato og internasjonalt samarbeid er også viden kjent, og Restad mener Norge kan velge flere tilnærminger til problematikken.

– Norge kan velge å tenke at man på lang sikt må vende seg mer mot Europa, siden vi ikke kan stole på USA som vår viktigste sikkerhetspolitiske allierte. Det andre alternativet er å knytte seg nærmere bilateralt til USA, uavhengig av Nato, sier hun, ifølge NTB.

Uansett ser Restad ikke for seg at Nato vil være grunnmuren for norsk sikkerhetspolitikk i en verden der Trump igjen blir USAs president.

– Sånn sett blir det en eksistensiell identitetskrise. Hvem skal Norge være alliert med og hvorfor, spør Restad.


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.