Regjeringen sier milliard-eiendommen som er til salgs på Svalbard ikke kan selges uten samtykke fra norske myndigheter. En kort drøm om et skatteparadis blir forhindret, men også kinesisk innblanding.

– Eiendommen kan ikke selges uten samtykke fra norske myndigheter. Det er heller ikke adgang til å innlede forhandlinger om eiendommen. Dette med bakgrunn i en heftelse som er tinglyst på eiendommen, sier næringsminister Cecilie Myrseth til Dagbladet/Børsen.

Dette kommer ikke som en overraskelse. Regjeringen vil ha kontroll. Drømmen om et mulig skatteparadis er dermed historie. Det gjelder for så vidt også frykten for noe helt annet.

60 kvadratkilometer eiendom til salgs på Svalbard

Bakgrunnen er den gigantiske eiendommen på hele 60 kvadratkilometer på Svalbard. Siden selgerne er villig e til å selge til høystbydende, så frykter man kinesisk innblanding.

Regjeringen ved næringsminister Cecilie Myrseth skrur på bremsen.

– Jeg har fått med meg at Søre Fagerjord ønsker å selge eiendommen. Men det kan de altså ikke uten samtykke fra norske myndigheter, sier Myrseth.

– Området er underlagt svært strenge restriksjoner og ingen form for forstyrrelser av naturmiljøet, eller inngrep i landskapet er lov.

– Det inkluderer oppføring av bygninger og anlegg av enhver art, uansett om de er fast forbundet med grunnen eller ikke, bergverksdrift, boring etter olje og drift av oljekilder. Forskriften stenger også for enhver form for motorferdsel.

Politiets sikkerhetstjeneste er koblet inn i saken.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.