NTB

Norges ambassadør til Russland, Robert Kvile, var til stede under Vladimir Putins innsettelsesseremoni tirsdag. Flere partier er kritiske til deltakelsen.

Utenriksdepartementet bekreftet tirsdag overfor VG
at Kvile skal på seremonien, der Putin starter på sin femte periode som Russlands president.

Deltakelsen skjer til tross for at forholdet mellom Norge og Russland er svært anspent grunnet Russlands pågående invasjon av Ukraina, som er fordømt av et flertall av landene i FN.

Ifølge VG varslet flere land i forkant av seremonien at de ikke ville være til stede. Blant dem er Tyskland, Estland, Latvia og Litauen.

– I Norges interesse

UD sier årsaken til at Norge likevel valgte å delta, var at de mener det er i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med Russland.

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sa statssekretær Eivin Vad Peterson (Ap) i en uttalelse til VG tirsdag.

– Russland står på feil side av historien. Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering. Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved presidentinnsettelsen, la han til.

– Sender feil signal

Nestleder og utenrikspolitisk talsperson for KrF, Dag-Inge Ulstein, reagerte sterkt på at Norges ambassadør skulle være til stede under seremonien, og mente det ville sende feil signaler.

– Når regjeringen sender den norske ambassadøren til Putins innsettelsesseremoni vil dette dessverre kunne være med å legitimere et valg som overhodet ikke er legitimt, fritt eller rettferdig. Det vi i alle fall vet, er at Russlands propagandaapparat vil bruke dette for alt det er verdt, sa Ulstein i en epost til NTB tirsdag formiddag.

Han får støtte fra Høyres Ine Eriksen Søreide.

– Jeg forstår veldig godt at det er mange hensyn som skal avveies, og at dette ikke er en enkel beslutning. Jeg mener likevel det sender et uheldig signal at Norge stiller på ambassadørnivå ved gjeninnsettelsen av Putin. Presidentvalget var verken fritt eller rettferdig, Putin fortsetter sin brutale krig mot Ukraina og valget kom like i kjølvannet av drapet på Navalnyj, skiver hun i en epost til VG.

Støre forsvarer deltakelsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer at den norske ambassadøren var til stede ved seremonien overfor NRK
tirsdag formiddag.

– Ambassadøren er Norges stemme i Moskva. Vi har behov for å ha diplomatisk representasjon som tar vare på våre interesser som naboland, sier han og legger til at Russland uansett vet hvor Norge står når det kommer til for eksempel krigen i Ukraina.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.