Foto: Kathy Willens og Ng Han Guan – begge via AP / NTB.

Alphabet betalte i 2022 Apple hele 20 milliarder dollar for at Google skulle være standard søkemotor i Apples egen nettleser Safari, som blant annet brukes på Macintosh-maskiner og iPhone, viser avslørte retts­dokumenter fra antitrust-saken som USAs justis­departement fører mot Google.

Denne avtalen mellom de to IT-kolossene er kjernen i saken, der staten anklager Google for ulovlig monopolisering av markedet for nettsøk og relatert annonsering, melder Bloomberg.

Google og Apple hadde håpet å skjerme betalingsbeløpet fra offentliggjøring. Under rettssaken i fjor høst vitnet Apple-ledere om at Google betalte «milliarder», uten å spesifisere noe tall. Et Google-vitne avslørte senere ved et uhell at Google betaler 36 % av inntektene de tjener på søkeannonser til Apple.

Selskapene har hatt lignende avtaler i mange år.

Apple gikk i 2002 først med på å bruke Google gratis i nettleseren Safari. Men selskapene bestemte seg senere for å dele inntektene fra søkeannonsering. I mai 2021 betydde det at Google betalte Apple mer enn én milliard dollar i måneden for sin standardstatus, heter det fra påtalemyndigheten.

Microsoft har forgjeves forsøkt å ta Googles plass:

Microsoft Corp, som driver den konkurrerende søkemotoren Bing, har gjentatte ganger forsøkt å lokke Apple bort fra sitt forhold til Google. Selskapet tilbød seg å dele 90 prosent av annonseinntektene sine med Apple for å gjøre Bing til standard i Safari, ifølge rettsdokumentene.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.