Kvinde, kend din krop er ei håndbok om kvinnekroppen, utgitt for første gang på dansk i 1975. Den ble utgitt på norsk året etter under tittelen Kvinne, kjenn din kropp. Boka regnes som en feministisk klassiker og har solgt i svært mange eksemplarer.

Jyllands-Posten og DR melder at det neste år kommer ei jubileumsutgave av den i anledning av 50-årsjubileet for bokas første utgivelse på dansk.

På 1970-tallet fantes det derimot bare to kjønn. Siden da hevdes det å ha blitt mange kjønn.

Redaktørene ønsker derfor nå å inkludere et utvidet kvinnebegrep som også inkluderer personer født med penis.

Norsk biolog: Ingen organismer har mer enn to kjønn, mennesker kan ikke skifte kjønn

Mange kjønn skaper problemer i skolene: «Det er fort gjort å bruke feil pronomen»

Helsesykepleiere er usikre på hvordan de skal håndtere kjønns­forvirrede barn

I den kommende utgaven av håndboka vil redaksjonssjef Kir S. Thomsen lage en utgave som vil være fundamentalt annerledes enn de tidligere versjonene.

Thomsen sier at personer med penis som identifiserer seg som kvinner, for eksempel transpersoner, «ikke skal ekskluderes fra dette kvinnefellesskapet som vi prøver å skape».

Beslutningen om å inkludere personer med penis i Kvinde, kend din krop har derimot skapt debatt både på Facebook-siden deres og blant opinionsledere.

Kir S. Thomsen forklarer valget i Jyllands-Postens nyhetspodcast:

«Ønskescenariet for meg er at kroppen ikke trenger å være kjønnet, så uansett hvilken kropp du har, må du faktisk definere hvilket kjønn du er. Når du sier dette om biologiske kvinner og biologiske menn, peker du tilbake på en slags biologisk eksistensialisme, som om vi er biologisk betinget på den måten. Mennesker kommer med mange ulike kjønnskarakteristika, med mange ulike kromosomsammensetninger. Intersex-personer utgjør ca. 2 prosent av befolkningen. Like mange er rødhårede», hevder Thomsen.

Thomsen ønsker inkludering «av andre som også har en feminisert kropp eller identifiserer seg som kvinner, slik at det ikke bare er en bok for ciskvinner, men at en som meg, som er ikke-binær, men med en feminisert kropp, også kan speile seg i denne boka».

Dette er viktig «fordi det også er noen krefter i samfunnet og i verden som for tida prøver å motarbeide dette mangfoldet og inkluderingen, som vi gjerne vil fremme i den nye utgaven».

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.