Kursene på flere europeiske børser faller etter at Israel lovet å svare på Irans rakettangrep i helgen.

Luftvernsystemer ødela de aller fleste av missilene som ble avfyrt av Iran, og Teheran sa at «saken kan anses som avsluttet».

Israels hærsjef, general Herzi Halevi, antydet under en tale til troppene på militærbasen Nevatim at Israel Defense Forces (IDF) vil reagere, skriver The Telegraph.

– Denne utskytingen av så mange (iranske) missiler, kryssermissiler og UAV-er inn på staten Israels territorium vil bli møtt med et svar.

Kursene på FTSE 100 har stupt etter at Israel lovet å svare på Irans rakettangrep i helgen.

Storbritannias ledende aksjeindeks har falt med 1,5 prosent etter at israelske toppledere sa at landet ikke hadde noe annet valg enn å svare på Teherans angrep, der mer enn 300 raketter ble sendt inn på Israels territorium.

FTSE 250-indeksen har falt med hele 1,6 prosent, mens Dax-indeksen i Tyskland har falt 1,5 prosent og Cac 40-indeksen i Frankrike har falt med hele 1,8 prosent.

Bakgrunnen er frykten for at den økende spenningen i Midtøsten kan forstyrre globale forsyningskjeder.

Brent-oljen klatret tilbake over 90 dollar fatet etter at den nådde en seks ukers toppnotering i forrige uke, til tross for at utenriksminister Cameron og USAs president Joe Biden oppfordret Israel til å vise tilbakeholdenhet. Siden har den falt tilbake til under 90 pund.

Men den stigende oljeprisen forhindret ikke at også Oslo børs opplever nedgang. Mandag falt hovedindeksen med 1,04 prosent, og børsfallet fortsatte etter åpningstid i dag. NTB melder et fall på 0,75 prosent klokken 09.37.

– Det som skjer i Midtøsten, er spesielt sårbart for oljeeksporten, fordi det meste av global oljeeksport går gjennom Hormuzstredet. Iran har tidligere angrepet skip der, sier porteføljeforvalter Anders Johansen i Danske Bank til E24.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.