Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fordømmer det iranske angrepet mot Israel og oppfordrer til en global og samlet reaksjon mot både Russland og Iran.

Den ukrainske presidenten slutter seg til en lang rekke av statsledere som tar klart avstand fra Irans angrep på Israel natt til søndag.

For president Volodymyr Zelenskyj er det naturlig å påpeke en sammenheng mellom Ukrainas og Israels opplevelser.

Iran og Russland er begge brutale diktaturer, med en nær relasjon til hverandre. Begge disse landene utfører angrep med droner og raketter mot et annet land, noe som får Zelenskyj til å trekke en parallell.

– Irans handlinger truer hele regionen og verden, akkurat som Russlands handlinger truer med en større konflikt, skriver Zelenskyj på X, tidligere Twitter.

NTB-AFP melder om saken.

Han mener at Ukraina og Israel på mange måter nå er i samme situasjon.

– Vi i Ukraina kjenner veldig godt til grusomheten ved lignende angrep fra Russland, som bruker de samme shahed-dronene og russiske raketter. Det er samme taktikk for masseluftangrep, skrev han videre.

Natt til søndag skjøt Iran opp hundrevis av droner mot Israel, men så godt som hele angrepsbølgen ble avskåret, ifølge den israelske hæren.

Angrepet var et svar på Israels angrep mot Irans konsulat i Syria tidligere i april.

Slike angrep har vært utført nesten daglig fra Russland mot Ukraina i senere tid, med store ødeleggelser og tap av menneskeliv som resultat.

Ukraina har per i dag ikke de samme luftvernressurser som Israel til rådighet.

Ingen andre land hjelper heller Ukraina med å skyte ned droner og raketter, slik USA og Storbritannia sist natt hjalp til med å forsvare Israel.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.