Det høres natt til søndag flere eksplosjoner over Jerusalem. Det ser ut som det forventede angrepet fra Iran er i gang.

Reuters siterer israelske medier på at det er lyden av avskjæring av innkommende angrep. AP skriver at luftvernsirener går i byen. Det israelske forsvaret melder på X at luftvernsirenene går i det sørlige Israel, Jerusalem og det omkringliggende området og nord i landet. (NTB-AP-Reuters)

I Iran frykter man Israels hevn for det som fremstår som en hevnaksjon. Documet har varslet om dette angrepet flere ganger.

– Krigen er på vei inn i en ny fase, sier den politiske analytikeren Barak Ravid på CNN.

Frykten for en eskalerende krig i Midtøsten er åpenbar.

Israel planlegger en «betydelig respons» på det iranske droneangrepet mot landet, sier en ikke navngitt, høytstående israelsk tjenesteperson ifølge israelske Channel 12.

Flere internasjonale medier har skrevet at Irans angrep mot Israel skyldes angrepet på en bygning tilknyttet den iranske ambassaden hvor syv toppoffiserer av den beryktede revolusjonsgarden ble drept.

Det amerikanske militæret opererte fra hemmelige baser i regionen og skjøt ned en rekke iranske droner i Sweida- og Deraa-provinsene sør i Syria, nær grensen til Jordan, opplyser sikkerhetskilder til Reuters, skriver Times of Israel.

IDF har klare tilbakemeldinger, og beskriver angrepet som en alvorlig og farlig eskalering av konflikten.

President Joe Biden sier at USAs støtte til Israel er «iron clad». Politikken Biden-regimet har ført siden 7. oktober tyder ikke på dette. Hvis Iran angriper Israel, så endrer situasjonen seg markant. En storkrig i Midtøsten vil ikke bli godt mottatt av noen i Vesten, uansett om de er Hamas-fans eller støtter Israel i sin eksistensielle krig.

USA og EU har hele tiden fokusert på palestinernes lidelser. I dag skrev NTB om en sak som viser hvordan vestlige medier fokuserer.

14 år gamle Benjamin Achimeir forsvant fredag, noe som utløste en omfattende leteaksjon og angrep på flere palestinske landsbyer.

Det militære sier at guttens lik ble funnet etter at han ble drept i et terrorangrep. Statsminister Benjamin Netanyahu reagerer sterkt og kaller hendelsen et avskyelig drap.

Achimeir ble meldt savnet tidlig fredag fra den jødiske utposten Malachi Hashalom i nærheten av Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

Minst en person ble drept og flere titalls skadd da jødiske bosettere som lette etter gutten, angrep den palestinske landsbyen al-Mughayyir, 500 meter vest for Malachi Hashalom.

Fokuset forsvinner umiddelbart fra den 14 år gamle jøden som ble drept. Man må få lov til å stille spørsmål ved slik journalistikk.

«På himmelen utenfor Tel Aviv har Aftonbladets utsendte sett lys på himmelen, trolig fra luftvernsystemet. Det er fire til fem på omtrent like mange minutter.»

Storbritannia har sendt opp kampfly etter det iranske angrepet, skriver The Times.

Storbritannia sa at de hadde sendt «flere Royal Air Force-fly og lufttankingsvogner til regionen» for å motvirke eskalering, og at flyene ville ««avskjære eventuelle luftbårne angrep innenfor rekkevidden av våre eksisterende oppdrag, etter behov». Både Rishi Sunak og Lord Cameron of Chipping Norton kom med uttalelser der de kritiserte Irans «hensynsløse» handlinger.

US Air Force er også i aksjon.

Tyskland forbundskansler Olaf Scholz er klar i sin tale på X.

Luftangrepet på israelsk territorium som Iran innledet i natt, er uansvarlig og kan ikke rettferdiggjøres på noen måte. Iran risikerer en storbrann. Vi står tett ved Israels side og vil nå diskutere alt annet med våre allierte.

Krigen er ikke lenger noe man leser om i historiebøkene.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.