Tre FN-observatører og en lokal tolk ble såret da en eksplosjon skjedde like ved dem. Den ene observatøreren er norsk, ifølge Forsvaret.

– Vi kan bekrefte at en norsk FN-observatør er letterede skadd og på sykehus i forbindelse med et angrep i Libanon. Vedkommende blir godt ivaretatt og har selv informert sine nærmeste. Omstendighetene rundt angrepet er uklare, sier Forsvarets talsperson Hanne Olafsen.

Ifølge FNs fredsbevarende styrke i Sør-Libanon (Unifil), var de fire observatørene fra FNs observatørkorps i Midtøsten (Untso) ute på fotpatrulje da det eksploderte en granat tett ved dem.

Angrepet fant sted utenfor Rmeich i Sør-Libanon, nær grensa til Israel.

Anonyme sikkerhetskilder legger skylden på Israel, men IDF sier det ikke var dem.

– Stikk i strid med meldingene så var det ikke Israel som angrep, heter det i en kunngjøring.

Nasjonaliteten til de øvrige to observatørene er ikke bekreftet, men ifølge den Hizbollah-tilknyttede TV-kanalen Al-Manar kommer de fra Australia og Chile. Tolken var libanesisk.

Untso

Norge har deltatt med observatører i Untso siden 1956.

Observatørene samarbeider tett med Unifil-styrken i Sør-Libanon, men observatørene er ubevæpnede.

Ifølge Forsvaret tjenestegjør 13 norske offiserer for tiden i Untso. To av dem er stasjonert ved Untsos hovedkvarter i Jerusalem, mens de øvrige er stasjonert i Libanon, Syria og Israel.

Israel sier de fredag drepte nestleder for Hizbollahs rakettstyrker, Ali Abdel Hassan Naim,, med en drone nær Tyr. Israel har tatt ut 270 Hizbollah-soldater, flere dem kommandanter, siden 7. oktober. Så langt har ikke Hizbollah svart med et storangrep da det vil utløse full krig. 50 sivile har mistet livet under angrepene.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.