Da dommeren ville vite Zaniar Matapours personalia, svarte denne med å si at han ville si noe først. Han insisterte:

– Hvorfor gjennomføres denne rettssaken under ramadan? Det gjøres ikke på kristne og jødiske helligdager.

Dommer Eirik Aass svarte at han ikke hadde oppfattet at det var spesielt følsomt eller noe i veien for å føre rettssaken under ramadan. Matapour ga seg og oppga personalia: Født 26. juni 1979.

Han har et gråsprengt, langt skjegg og en hvit strikkelue, noe religiøse muslimer ofte bruker.

Matapour snakket rolig og tydelig og virket helt klar.

Etter at aktor hadde lest opp tiltalen, ble han spurt om han erklærte seg skyldig.

Svaret var nei.

Matapour er sønn av kurdisk-iranske foreldre. Han slo ned en person på gata som 19-åring og hadde befatning med narkotika. Han klarte ikke komme seg i arbeid. Han hadde et forhold til en norsk jente og fikk et barn med henne. De har ikke hatt kontakt.

Matapour har undergått psykiatrisk behandling. I år 2000, da han var 20 år, fikk han diagnosen paranoid schizofreni.

I 2017 ble Matapour gift med en kvinne i et muslimsk bryllup. De fikk to barn sammen, men forholdet røk, og moren fikk foreldreansvaret. Han skulle bare se barna tre timer i uken. Matapour anket, og anken skulle vært oppe for retten 15. juni 2022, men Matapour ba om utsettelse.

Ti dager senere gikk han til aksjon.

I 2017 var han blitt meldt til PST fordi han var blitt svært religiøs.

Før Matapour dro inn til byen den skjebnesvangre kvelden 25. juni, leste han inn en melding på arabisk på telefonen. Den lyder oversatt, først på arabisk:

«I Allahs navn, og takk til Allah, og hilset være Allahs sendebud. Allah! Jeg tyr til deg og ber deg om hjelp til å holde meg unna tvil, begjær og selvskryt.»

På kurdisk-sorani:
«Jeg vil herved fornye min baiia (troskapsed) for Dawla. Zaniar Matapour, sønn til Mohammad Siddiq, jeg er født i Sanandaj.»

På arabisk:
«Vi gir vår baiia til muslimenes amir og muslimenes khalifa og lover lydighet både i byttefordeling og krigstid, både i gode og vanskelige tider. Og vi lover aldri å vise uenighet med ham med mindre det handler om en åpenbar kufur som Allah har vært tydelig på.»

Matapour var medlem av en lukket gruppe på WhatsApp som kalte seg «Matglede og kvalitetstid». Hele ni personer figurerer i hans omgangskrets, en av dem var Arfan Bhatti.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.