For EU er forbrenningsmotoren så godt som historie. For å tvinge oss over til elektriske biler vil de ha slutt på at vi reparerer gamle biler.

Utrangert efter 15 år

Et forslag fra EU-kommisjonen som ennu ikke er ratifisert, har som mål å fase ut eldre kjøretøy til fordel for miljøvennlige, nyere alternativer. Med forordningen innføres begrepet «residual vehicle», «restkjøretøy» eller «utrangerte kjøretøy».

Biler som har feil på komponenter som motor, girkasse, bremser eller styring og som anses som gamle (potensielt rundt 15 år), vil gå inn i kategorien utrangert. De vil ikke kunne gjennomgå vesentlige reparasjoner og mest sannsynligvis bli vraket. EU har dog på X (Twitter) bedyret at målet ikke er å forby, men legge til rette for «bærekraftige» reparasjoner av tilårskomne kjøretøy.

Vil forby forbrenningsmotorer

EU har som mål å eliminere direkte utslipp fra transport innen 2050. Innen 2030 er målet å være nede på 55 prosent i forhold til 1990-nivået.

Et skritt på veien er å forby nye biler med forbrenningsmotor i 2035 med unntak av potensielle fremtidige syntetiske drivstoff. Virkeligheten byr imidlertid på utfordringer eftersom utbredelsen av lav- eller nullutslippskjøretøy i EU ligger bak forventningene og varierer betydelig mellom medlemslandene.

Konsekvenser for historiske biler

I Spania er gjennomsnittsalderen på bilparken drøyt 14 år. 47 prosent av bilene er eldre enn 15 år. I Tyskland ligger gjennomsnittsalderen på rundt ti år, i Frankrike er den noe høyere. Det er denne aldrende bilparken som får EU-kommisjonen til å foreslå å forby reparasjoner av biler over en viss alder.

Forslaget kan få konsekvenser for verkstedsektoren og for ivaretagelsen av klassiske og potensielt historiske biler. 
Studie: En moderne diesel­bil er like ren som en elbil

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.